Care este POZIȚIA Guvernului României cu privire la respingerea acordului de Brexit de către parlamentul britanic (VIDEO)

Publicat: 17 01. 2019, 14:00
Sursă foto: B1 TV

Guvernul Românieirespectăvotul din parlamentul britanic, de marți, şi aşteaptă să vadă cu ce contraofertă va veni Londra, a precizat prim-ministrul Vorica Dăncilă, în cadrul unei declaraţii televizate, de joi.

În acelaşi timp, prim-ministrul a făcut referire la un mecanism interministerial, care are urmări cu atenţie modalitatea prin care prevederile acordului sunt implementate. Asta deşi acordul de Brexit nu a fost ratificatde parlamentul României, iar de cel britanic a fost respins.

„Încă de la începutul procesului de negociere a fost creat un mecanism interministerial pentru problematica Brexit, care urmăreşte cu atenţie modalitatea prin care prevederile acordului sunt implementate, astfel încât cetăţenii romani, rezidenţi în Marea Britanie, să nu fie afectaţi.”

Prim-ministrul a mai precizat și că s-a preocupat, în permanenţă, de respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor români care studiază şi muncesc în Marea Britanie.

„Suntem pregătiţi pentru a oferi soluţii cetăţenilor noştri care muncesc sau studiază în Regatul Unit, indiferent de scenariul pe care va evolua ieşirea Marii Britanii din UE”, a declarat premierul.

Mai jos aveţi discursul integral al prim-ministrului referitor la preşedinţia României la Consiliul UE

„Aş vrea să punctez câteva lucruri privind vizita de lucru la Strasbourg, unde am prezentat în sesiunea plenară a Parlamentului European priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi viziunea noastră privind viitorul proiectului european.

Am avut discuţii foarte bune, discuţii productive şi aplicate, cu preşedintele parlamentului european, Antonio Tajani, cu grupul socialiştilor şi democraţilor europeni şi cu alţi lideri din parlamentul european.

Atât în plenul Parlamentului European, cât şi în toate discuţiile purtate, am transmis un mesaj foarte ferm: ‘toti cetăţenii europeni să se bucure de respectarea drepturilor, iar dubla-masura nu trebuie să se regăsească la nivelul comunităţii europene.’

În acest context, am reiterat faptul că România, care îndeplineşte de mult timp toate criteriile tehnice, trebuie să adere la spaţiul Schengen până la alegerile europarlamentare (din 23-26 mai 2019 – n.r.) pentru a consolida încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană. Apreciez, în mod deosebit, sprijinul foarte deschis venit din partea preşedintelui parlamentului european, Antonio Tajani, dar şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la acest subiect.

De asemenea, am primit mesaje ferme de susţinere din partea partenerilor noştri europeni, iar acestea ne dau încredere că viziunea preşedinţiei României asupra viitorului Uniunii Europene este corectă şi adecvată în actualul context european.

Mă bucura faptul că avem o abordare comună cu privire la cele mai importante şi complexe dosare şi că ideea de coeziune, în jurul căreia am structurat viziunea preşedinţiei rotative pentru următoarele şase luni, este împărtăşită atât de Parlamentul European, cât şi de Comisia Europeană.

Acest consens reprezintă o premisă că vom obţine rezultate concrete, aşteptate de cetăţenii europeni, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Unul dintre cele mai compexe dosare aflate, acum, pe agenda europeană este Brexit. Respectăm votul de marţi seara din Camera Comunelor şi sperăm că Marea Britanie va veni, cât mai repede, cu soluţii concrete privind etapele următoare, astfel încât retragerea din Uniunea Europeană să afecteze cât mai puţini cetăţeni şi mediul de afaceri. Considerăm că Acordul de Retragere conferă un fundament juridic solid, care limitează consecinţele negative generate de Brexit.

În acelaşi timp, vreau să subliniez faptul că executiv roman s-a preocupat în permanenţă, de respectarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor romani care studiază şi muncesc în Marea Britanie.

Încă de la începutul procesului de negociere a fost creat un mecanism interministerial pentru problematica Brexit, care urmăreşte cu atenţie modalitatea prin care prevederile acordului sunt implementate, astfel încât cetăţenii romani, rezidenţi în Marea Britanie, să nu fie afectaţi.

Suntem pregătiţi pentru a oferi soluţii cetăţenilor noştri care muncesc sau studiază în Regatul Unit, indiferent de scenariul pe care va evolua ieşirea Marii Britanii din UE. În întâlnirile oficiale pe care le-am avut pe această temă am subliniat că este necesară garantarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie, precum şi cele ale cetăţenilor britanici în UE 27.

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va menţine dialogul permanent cu celelalte instituţii şi state membre în vederea unei abordări unitare la nivel european. Vom urmări cu precădere menţinerea unităţii statelor-membre în jurul principiilor care guvernează procesul de negociere.”

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.