Care este povestea tabloului „Ecce Homo”, furat de la Brukenthal și recuperat după 30 de ani

Publicat: 19 04. 2023, 22:31

Singurul tablou al lui Tiziano Vecellio (Tițian) pe care România îl deține a fost furat în anul 1968 și recuperat abia după 30 de ani. Este vorba despre „Ecce Homo”, pictat în secolului al XVI-lea. Lucrarea poate fi admirată timp de zece zile la București, în cadrul unei expoziții temporare, marca Art Safari, relatează adevarul.ro.

Povestea tabloului Ecce Homo

În „”Ecce Homo, Tițian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată în 1543 de către omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna. O versiune a acestei lucrări, realizată ulterior în 1548, este expusă în Muzeul Prado, Madrid. Opera de artă a făcut obiectul marelui furt de la Brukenthal, din 1968. A fost recuperată de Interpol după 30 de ani.

În anul 1968, de la etajul I al Palatului Bruckenthal, din Sibiu, au fost furate 8 lucrări de pictură europeană, estimate atunci la valoarea de 25 de milioane de dolari, menționează sursa citată.

Jaful a avut loc în noaptea de 26 spre 27 mai, fiind facilitat și de închiderea etajului al II-lea pentru renovare, de relocarea tablourilor la etajul I și subsecventa zi de luni, când expoziția era închisă pentru curățenie. Lipsa tablourilor a fost constatată abia marți, în 28 mai, de unde poate fi dedus faptul că nu se organizau controale în expoziție, iar curățenia nu era supravegheată de către conservatori. Securitatea a deschis dosarul nr.145 Bruckenthal, aflat astăzi în arhiva C.N.S.A.S.

Lucrările furate:

„Moartea Cleopatrei”- Anthony van Dyck (nerecuperată)

„Portret de bărbat”- Cristoph Amberger (nerecuperată)

„Portret de bărbat”- Jorg Breu (nerecuperată)

„Portret de bărbat”- anonim german (nerecuperată)

„Ecce Homo”- Tiziano Vecellio (recuperată în 1998)

„Bărbat cu pipă la fereastră” – Frans van Mieris cel Bătrân (recuperată în 1998)

„Portret de femeie”- Rosalba Carriera (recuperată în 1998)

„Portret de bărbat cu craniu”- Aelbrecht Bouts (recuperată în 1998)

Potrivit mărturiilor, instituția avea un singur paznic, nu exista un sistem de alarmă antiefracție, iar România nu făcea parte din INTERPOL.

Între anii 1969-1972, concluzia anchetei a fost că la furt au participat patru persoane, care au intrat în Palatul Brukenthal pe durata programului de vizitare, ascunzându-se la etajul al II-lea ( în renovare). Ei au operat pe timpul nopții. De asemenea, s-a considerat că hoții erau profesioniști și veniți din străinătate. Ancheta a fost închisă în anul 1972 cu rezoluția AN (autor necunoscut). Un an mai târziu, România a aderat la INTERPOL.