Care este originea sarmalelor? Deliciosul fel de mâncare de care românii par a nu se sătura niciodată, mai ales de Crăciun, are o istorie complexă. Deși, pentru noi a devenit simbol al bucătăriei tradiționale, mai multe țări își asumă inventarea lor.
Care este originea sarmalelor? Minunata tocătură de carne condimentată și învelită cu grijă în foi de varză – de obicei murate – ori, pentru cine preferă așa, în foi de viță de vie, au devenit un adevărat simbol al bucătăriei românești, motiv de mândrie față de străini. Dar istoria sarmalelor „noastre” este mai complexă decât ar părea, mai multe țări revendicând întâietatea în inventarea lor.
Sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun a românilor. Dar delicioasa mâncare, alintată cu mămăligă caldă alături și, pentru cine preferă, de un ardei iute și smântână deasupra, nu este o invenția neaoșă, chiar dacă o pomenim, de cele mai multe ori, drept una tradițională.
Sarmalele sunt de sute de ani pe mesele unei părţi importante a populaţiei lumii, iar turcii, odată cu expansiunea imperiului lor, le-au răspândit pe tot mai multe teritorii.
Ele s-au răspândit în special în Balcani, Europa de est şi Asia centrală şi indirect, prin intermediul altor naţiuni, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Serbia, România, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Irak, Iordania, Liban, Moldova, Siria, Ucraina, Rusia, Azerbaijan, Kazahstan, Kîrghistan, Uzbekistan, dar și în Polonia, Germania și chiar Suedia și Finlanda, conform historia.ro.
Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură.
Ce înseamnă „sarma”, pe newsweek.ro.