Care este motivul majorării salariului mediu? Domeniul IT a rămas cel mai bine plătit de la noi din țară

Care este motivul majorării salariului mediu? Domeniul IT a rămas cel mai bine plătit de la noi din țară
Sursă foto: Pexels.com

În ultimii ani, companiile au început să investească din ce în ce mai mulți bani pe angajați. De exemplu, în anul 2023, câștigul salarial a fost cu 15% mai mare față de 2022.

Domeniul IT rămâne cel cu cele mai mari salarii

Cei mai bine plătiți români sunt cei din industria IT, însă lefurile medii din învățământ le-au depășit pe cele din sănătate, asistență socială și construcții. Creșterea salariilor a fost motivată de majorările repetate ale salariului minim și nu neapărat performanța oamenilor, conform Știrile ProTv. 

Companiile au cheltuit în 2023, în medie, 7.374 de lei pentru fiecare dintre cei 5,6 milioane de angajați. Totuși, oamenii au primt în mână puțin peste 4.400 de lei, cu 600 de lei mai mult ca acum un an.

Ce diferențe sunt în domeniile de lucru

Totuși, de la un domeniu la altul există diferențe vizibile. Salariile medii în comunicații și informații sunt aproape duble în comparație cu media, iar cele din producția și furnizarea energiei electrice sunt cu 60% mai mari. În fruntea clasamentului a rămas domeniul IT, unde angajații au un câștig mediu de 8.500 de lei.

Câștigurile din învățământ ocupă locul al șaptelea în clasament, depășind domeniul de sănătate, asistență socială sau construcții. Angajații din asigurări sau din dimeniul energiei electrice căștigă și ei un salariu bun.

La polul opus, cele mai mici câștiguri le au angajații din hoteluri și restaurante sau cei care prestează diferite servicii. Puțin peste 3.000 de lei primesc și salariații care se ocupă cu activități administrative sau cei din salubritate și distribuția apei.

„Majorarea salariului minim, care de multe ori este făcută fără a avea o consultare a mediului de afaceri, determină artificial creșteri salariale și pentru alte categorii de personal, productivitatea nu este cea așteptată și, da, creșterile acestea împing la o majorarea a câștigurilor salariale per total fără ca ele să fie raportate la rezultate”, a explicat Corina Diaconu.

Când vine vorba de județe, cel mai puțin se câștigă în județele Vrancea, Brăila, Vaslui, Teleorman sau Ialomița, iar cel mai bine se câștigă în București, Cluj, Brașov și Sibiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos
21:14 - Rareş Bogdan (PNL): PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009
21:14 - Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la candidatura la Senat: Nu am dorit o lege pentru mine. Voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană (VIDEO)
21:06 - Greșeala uriașă pe care a comis-o echipa de campanie a lui Donald Trump. A confundat fosta republică sovietică Georgia cu statul cu același nume din SUA