Simbolul Învierii Domnului este oul vopsit, tradiția încondeierii acestuia fiind veche de secole, însă, folosirea ciocolatei pentru realizarea ouălor de Paști nu se chiar atât de veche. Până acum, nu au existat dovezi clare de când datează obiceiul de a înroși ouăle, ci numai câteva mențiuni în scrierile vechi, credințe și obiceiuri.
Serin Quinn, doctorand în cadrul Departamentul de Istorie al Universității din Warwick, a studiat modul în care omenirea a ajuns să utilizeze de Paște și oul de ciocolată.
„Nu se știe exact când oamenii au început să decoreze ouăle, dar cercetările au indicat secolul al XIII-lea, când regele Eduard I le-a dat curtenilor săi ouă învelite în foiță de aur”, spune Serin, potrivit theconversation.com.
În Marea Britanie, ciocolata a ajuns în secolul al XVII-lea, fiind o noutate interesantă și foarte scumpă. În 1669, Contele de Sandwich a plătit 227 de lire sterline (32.000 de lire sterline astăzi) pentru o rețetă de ciocolată de la regele Carol al II-lea.
În prezent, ciocolata este, în general, solidă, însă la început ea reprezenta o băutură condimentată cu ardei iute, potrivit tradițiilor aztece și maiașe, intrând repede în tabieturile aristocrației engleze.
Serin Quinn notează că în anul 1873, Fry’s a dezvoltat primul ou de Paște din ciocolată, ca un răsfăț de lux.
La începutul secolului al XX-lea, ouăle de ciocolată au fost vândute ca pe un cadou special. Mulți dintre oameni nu mâncau aceste ouă. O femeie din Țara Galilor a păstrat un ou din anul 1951, timp de 70 de ani, iar un muzeu din Torquay nu de mult a achiziționat un ou realizat în 1924.
„Abia în anii 1960 și 1970 supermarketurile au început să ofere ouă de ciocolată la un preț mai mic, sperând să profite de tradiția paștelui”, spune Serin Quinn.