Care este ingredientul periculos din înghețată de care ne avertizează specialiștii. „Are compuși asemănători detergentului”

Publicat: 04 07. 2024, 18:26
Foto simbol: Pixabay

Înghețata este unul dintre cele mai apreciate deseruri pe timpul verii, însă puțini știu că unele sortimente din acest aliment răcoritor pot să fie un adevărat pericol pentru sănătate.

Ce sortimente de înghețată pot provoca boli cronice

Conform unui studiu, ingredientele care dau înghețatei consistența netedă și pufoasă, pot duce la apariția anumitor boli inflamatorii cronice, potrivit ziare.com. 

Mai mult, cercetătorii iau în calcul și apariția bolilor metabolice și a inflamației intestinale, în cazul în care în înghețată se găsesc doi emulgatori utilizați în alimentele procesate.

Cum trebuie să alegem înghețata din comerț

În înghețata din magazine se găsesc o mulțime de chimicale, de aceea este de preferat să o preparăm acasă din ingrediente naturale. Dacă totuși preferăm să cumpărăm înghețată din comerț, este important și citim cu atenție etichetele și să alegem sortimente cu cat mai puține E-uri și ingrediente ale căror nume nu sunt cunoscute. O înghețată curată trebuie să aibă cat mai multe ingrediente naturale, de calitate.

Specialiștii sunt de părere că emulgatorii din înghețată întrerupt bariera dintre sistemul imunitar și microbiom. Emulgatorii sunt compuși asemănători detergentului care se transformă într-un amestec neted și cremos, exact așa cum este nevoie în compoziția înghețatei.

„Descoperirea trimite un mesaj foarte clar, că schimbările aduse aprovizionării cu alimente ne modifică microbiota și sănătatea”, spune Karen Madsen, microbiolog la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, potrivit antena3.ro.De asemenea, aceștia perturbă bariera dintre sistemul imunitar și flora intestinală. „Studiul transmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală și ne afectează sănătatea”, a declarat Karen Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.