Care este floarea națională a României? Ce superstiții se învârt în jurul ei
Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa și poate fi admirată la Grădina Botanică Galați. Dar dincolo de frumusețea sa, această floare este înconjurată de legende și superstiții.
În această perioadă are loc „Sărbătoarea bujorului”
„Chiar dacă la meteo s-a anunțat vreme ploioasă, bujorii din Grădina Botanică Galați insistă să veniți să-i vedeți înfloriți ! Afară este încă soare și o plimbare în mijlocul naturii este binevenită”, anunță reprezentanții Complexului Muzeal de Științele ale Naturii.
În această perioadă are loc „Sărbătoarea Bujorului”, la Pădurea Breana-Roșcani. Zona se întinde pe 153 de hectare și gâzduiește bujorul românesc sălbatic, specie protejată prin lege, potrivit Adevărul.ro.
Conform unei legende vechi, se spune că bujorii au înflorit din sângele moldovenilor căzuți în bătălia de la Roșcani din 1574, unde armata lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost înfrântă de turci.
Ce se spune că pățesc cei care rup floarea?
Bujorul este considerat un simbol al prosperității și luxului, având rădăcini în mitologia greacă. Numele latin al plantei, „paeon”, provine de la legenda doctorului Paeon. Conform mitului, în timpul războiului Troian, zeul războiului, Ares, a fost rănit în confruntarea cu Diomede. Doctorul Paeon, trimis de Zeus, l-a vindecat pe Ares folosind un extract de plante și lapte. De asemenea, Paeon a salvat și viața lui Hades, rănit de o săgeată a lui Heracle, cu ajutorul unor plante miraculoase. Furioși, zeii au decis să-l ucidă, iar Zeus l-a transformat într-o floare: paeon, cunoscut astăzi sub numele de bujor.
În cultura românească, bujorul a fost însoțit de o serie de superstiții de-a lungul istoriei. Se spune că cei care îndrăznesc să rupă florile de bujor se expun pericolului de a fi atacați de ciocănitori.