Care este durata de păstrare a ouălor de Paște / Cât timp le putem consuma în siguranţă

Publicat: 20 04. 2023, 14:14
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă ouăle crude păstrate la frigider pot fi consumate în 4 – 5 săptămâni, durata de păstrare a ouălor fierte scade considerabil, acestea rezistând mult mai puțin, scrie dcnews.ro.

Cât rezistă ouăle de Paște

Ouăle fierte cu coajă rezistă doar o săptămână în frigider, fără ca persoana care le consumă să rişte probleme de sănătate. În cazul în care coaja ouălor este înlăturată după fierbere, acestea rezistă în jur de cinci zile tot în frigider, potrivit dcnews.ro.

Deşi aspectul lor nu se modifică, ouăle fierte nu rezistă atât de mult ca cele proaspete pentru că, prin gătire, stratul natural protector al acestora, care se găseşte la suprafaţă cojii, se dizolvă. Fără acest strat, porii din coajă ouălor se deschid, iar bacteriile contaminează produsul mai uşor.

Pentru a fi consumate în siguranță, ouăle de Paște trebuie ţinute la frigider, nu într-un castron, pe masă, deşi culorile în care le-am vopsit de Paşte ne încântă. Astfel, dacă ouăle fierte sunt tari, pot fi consumate în siguranţă timp de o săptămână. Ouăle fierte pot fi păstrate doar câteva ore în afara frigiderului, potrivit Rador.

Proteinele din ouă

Oul de găină este considerat o sursă completă de proteine, conţine toţi aminoacizii necesari pe care organismul uman nu îi poate sintetiza singur.

Un ou fiert conţine aproximativ 12 g de proteine şi cantităţi semnificative de vitamine A, D şi E. În ceea ce priveşte gălbenuşul, în prezent nu există nicio cercetare ştiinţifică solidă care să demonstreze că nivelurile de colesterol din ouă sunt nesănătoase, scrie sursa citată.