Peștele Pangasius, cunoscut și sub numele de pește Swai, Panga, Somn vietnamez, Pește Basa sau Rechin Iridescent, este un pește de apă dulce. Totuși, este un tip de pește care poate fi periculos pentru organismul uman.
Pangasius este un pește cu carne albă, textură fulgioasă. Are conținut scăzut de grăsimi și este comercializat la prețuri accesibile, conform Click.
Acesta este crescut doar în fermele mari de pește din habitatul său natal din Delta Mekong, din sudul Vietnamului. Dar, există cinci motive pentru a nu mai consuma acest tip de pește.
Peștii Pangasius sunt crescuți în bazine mari, iar aceste locuri de cultivare sunt supraaglomerate și murdare, iar agenții patogeni se răspândesc destul de ușor. Conform unui studiu, există dovezi care indică utilizarea ridicată a substanțelor chimice, chiar și a antibioticelor. Unele dintre aceste substanțe sunt dăunătoare pentru oameni.
Mai mult, fileurile de pangasius sunt tratate cu acid citric și fosfați în timpul procesării, ceea ce le permite să absoarbă mai multă apă înainte să înghețe. Astfel, crește greutatea peștelui cu până la 20%, iar producătorii și consumatorii vor trebui să plătească mai mulți bani.
Fosfații rămân când apa se scurge după dezghețarea peștelui. Aceștia sunt esențiali pentru o nutriție sănătoasă, dar pot fi dăunători dacă sunt consumați în exces și provoacă boli cardiace.
Orientările dietetice ale USDA recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână. Peștele este o sursă de protein, iod, acizi grași și omega-3. Dar, Pangasius nu oferă toate aceste beneficii. Conform USDA, un file de patru uncii de Pangasius oferă circa:
Energie: 70 kcal
Proteine: 15 g,
Grăsimi: 2 g
Acizi grași (saturați): 1 g
Sodiu: 290 mg (poate varia)
Colesterol: 45 mg
În Delta Mekong, fermele piscicole din fabrici sunt puțin supravegheate. Apele uzate neepurate din iazurile cu pești se varsă în râu. Medicamentele, substanțele chimice, fecalele dăunează ecosistemului natural al râului și afectează fauna sălbatică din râu.
Pentru mulți oameni din Vietnamul de Sud, Mekong-ul care este foarte poluat și reprezintă principala sursă de apă potabilă. Ea poate provoca daune de durată oamenilor și mediului lor.
Lanțul de supermarketuri Carrefour a întrerupt vânzarea de pește Pangasius în ianuarie 2017.
Astăzi, circa jumătate din peștele consumat vine din fermele piscicole. Dar, peștii din fermă trebuie hrăniți cu făină de pește. Aceasta este făcută din pește, iar pentru a o produce, tone de pește sunt prinse în larg anual. Chiar și speciile protejate ajung adesea ca făină de pește, pentru că nu se pot elibera odată ce au fost prinse.
Datorită antibioticelor, Pangasius crescut în comerț sunt maturi pentru recoltare după circa șase luni, aproape de două ori mai repede decât peștii în condiții naturale. Fermierii ucid peștii cât mai ieftini posibi. Aceștia sunt băgați cu lopata în coșuri și sunt luați în viață pentru a fi vânduți.