Care este cel mai sănătos ulei pentru prăjit cartofii?

Publicat: 01 12. 2017, 23:20

Lipidele din uleiurile vegetale în combinaţie cu amidonul produc în procesul de prăjire acrilamide, substanţe despre care specialiştii spun că ar avea potenţial cancerigen. Pentru cartofi, care sunt printre cele mai consumate alimente prăjite, se folosesc diverse tipuri de ulei vegetal. Industria alimentară caută cea mai bună variantă pentru a păstra calităţile nutritive ale cartofilor, dar şi pentru a reduce cantitatea de acrilamidă rezultată, potrivit gustarte.

De aceea, cel mai indicat este să folosiţi uleiuri monosaturate, cum sunt cele de măsline extravirgin, canola sau de alune. Acestea sunt considerate cele mai potrivite pentru prăjit şi au fost folosite pentru experiment. Indiferent de tipul de ulei folosit, rezultatele cele mai bune le-au obţinut atunci când au folosit ulei proaspăt. Cartofii au avut un aspect general mai bun, nutrimentele s-au păstrat mai bine, iar acrilamida s-a format în cantităţi mai mici.

Testele de gust au arătat că oamenii nu au făcut nicio diferenţă între tipurile de ulei, gradul de utilizare a acestora. Cartofii li s-au părut la fel din punct de vedere al texturii, culorii şi gustului.