Care este cea mai urâtă gara din România. Cum a ajuns o ruină
Gara Frumușița era înainte un simbol al infrastructurii feroviare românești, însă astăzi a ajuns o ruină. În prezent, aceasta este considerată cea mai urâtă gara din România.
Gara a fost afectată de cel de-al Doilea Război Mondial
Construită în 1895, Gara Frumușița a fost un important nod feroviar pe linia Galați-Bârlad, una dintre cele mai vechi din țară. Grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de bombardamentele aviației americane, gara a fost modernizată abia 50 de ani mai târziu, potrivit click.ro.
În 1992, clădirea a fost inclusă în lista clădirilor de patrimoniu și a monumentelor istorice din România. De-a lungul anilor, însă, gara a fost abandonată și vandalizată. Grinzile metalice, dușumelele și tâmplăria au fost furate, acoperișul și geamurile au dispărut, iar pereții sunt în prag de prăbușire.
Gara Frumușița nu este singurul caz de genul acesta
În ciuda statutului său de monument istoric, Gara Frumușița a fost lăsată să se degradeze. CFR a solicitat declasarea clădirii, argumentând că nu mai prezintă interes economic sau cultural. Direcția Județeană de Cultură a înștiințat Regionala CFR Galați că trebuie să repare de urgență acoperișul și să conserve clădirea, dar singura măsură luată a fost instalarea unui gard de plasă în jurul ruinelor.
Gara Frumușița nu este un caz izolat. Multe alte gări din România se află în stare de paragină. De exemplu, Gara din Roșcani este complet pustie, iar locuințele de serviciu din zonă sunt doar ruine. Situația este similară și la Gara din Balintești, unde clădirile sunt abandonate și în stare avansată de degradare.