Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află în București, aproape de Piața Romană

Care este cea mai mică catedrală din lume. Se află în București, aproape de Piața Romană
Sursa foto: Facebook - Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”

Cea mai mică catedrală din lume este aproape de centrul Bucureștiului, între Piața Romană și Stadionul Dinamo, pe strada Polonă. Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, cu o vechime de peste 100 de ani, este considerată cea mai mică catedrală din lume.

Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, cea mai mică din lume

La începutul secolului 19, mai mulți români din Ardeal au venit în București, iar un procent destul de mare erau membri ai Bisericii Române Unite din Ardeal și duceau lipsa unei biserici „a lor”.

Preotul Demetriu Radu, a cumpărat terenul aflat pe strada Polonă. Achiziția s-a făcut cu multe dificultăți, pentru că statul nu voia ca Biserica Română Unită cu Roma să dețină terenuri în Regatul Român.

„Biserici latine puteți construi din partea mea oricâte doriți, dar trebuie să vă spun în mod hotărât că nu ne-ar conveni deloc construirea unei biserici româno-unite”, spunea pe atunci prim ministrul Ionel Brătianu.

Sfințirea lăcașului de cult a avut loc la finele anului 1909, sub îndrumarea arhiepiscopului Netzhammer, scrie Click.

Biserica este construită în stil moldovenesc, având ca inspirație biserica „Sfântul Gheorghe” din Baia, ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare în urma unei bătălii.

În 1930, după semnarea Concordatului dintre Sfântul Scaun al Romei și Regatul României, biserica „Sfântul Vasile cel Mare” a ieșit din subordinea Mitropoliei de la Blaj, devenind sediul protopopiatului Capitalei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`