Care e metoda foarte simplă prin care poți să scapi de microplasticele din apa potabilă

Care e metoda foarte simplă prin care poți să scapi de microplasticele din apa potabilă
Sursa foto: Freepik.com

Materialele plastice produse de om se degradează în fragmente foarte mici, respectiv în microplastice care sunt acum omniprezente în solul, aerul și apa noastră, amenințând calitatea apei potabile.

Apa îmbuteliată conține foarte multe microplastice și nanoplastice

Dar cercetătorii chinezi au descoperit că simpla fierbere a apei „dure” de la robinet sau îmbuteliată ar putea ajuta la îndepărtarea a aproape 90% din nano și microplastice (NMP).

Deoarece efectele acestor particule minuscule asupra sănătății umane sunt foarte nocive, sunt necesare metode simple și ieftine de reducere a consumului lor.

„Micro- și nano-plasticele intră în organismul nostru și din alimentarea cu apă. Iar sistemele noastre de tratare a apei potabile nu sunt proiectate pentru a face față acestei provocări”, a declarat autorul corespondent Dr. Zhanjun Li, de la Școala de Inginerie Biomedicală din Universitatea Medicală din Guangzhou.

„Multe tehnologii avansate [au fost] găsite eficiente [în] îndepărtarea acestor particule poluante, dar sunt costisitoare și necesită abilități profesionale.

Fierberea apei este o tradiție veche în multe țări asiatice

„Fierberea apei este o tradiție veche în multe țări asiatice, [unde] se bea apă fiartă chiar și fără ceai. În trecut, acest obicei ajuta la prevenirea agenților patogeni și a unor boli epidemice. Și acum, studiul nostru arată că fierberea apei poate ajuta la eliminarea poluanților din plastic.”

Li și echipa sa au colectat apă dură de la robinet din Guangzhou, China, și au adăugat probele cu diferite cantități de NMP din polistiren, polietilenă și polipropilenă. După ce a fiert probele timp de 5 minute și le-a lăsat să se răcească timp de 10, echipa a măsurat apoi conținutul de plastic.

Sărurile de carbonat de calciu și magneziu sunt cele care fac apa „dure”, aceste minerale provin din roci precum calcarul, astfel încât locurile care folosesc apele subterane au adesea apă de la robinet mai dură. Fierberea apei dure provoacă formarea unui depozit alb de cretă numit calcar sau carbonat de calciu (CaCO3) – probabil că l-ați văzut pe fundul ibricului!

Pe măsură ce temperatura apei crește, cercetătorii au descoperit că substanța CaCO3 formează structuri cristaline numite încrustanți care încapsulează NMP.

În timp, aceste incrustații se acumulează exact cum o face calcarul și pot fi curățate. Poluanții pot fi îndepărtați și prin turnarea printr-un filtru simplu de uz casnic – cum ar fi un filtru de cafea.

Li sugerează să lăsați apa fiartă să stea timp de 5-10 minute după fierbere pentru a lăsa timp deșeurilor să se așeze pe fund și pentru ca apa să se răcească suficient înainte de a o bea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`