Care e diferența între masca FFP2 și cea chirurgicală simplă. De ce chirurgii nu poartă masca FFP2

Care e diferența între masca FFP2 și cea chirurgicală simplă. De ce chirurgii nu poartă masca FFP2
foto: Pixabay

În vremea COVID-19, masca de protecție a devenit obligatorie în diverse tipuri de spații din toată lumea, inclusiv în România, fiind indicată de specialiști drept unul dintre instrumentele esențiale în lupta cu pandemia, mai exact cu răspândirea efectivă a virusului. Astfel, contextul a stârnit un interes tot mai mare pentru particularitățile diverselor tipuri de măști, fie ele cele chirurgicale obișnuite sau cele de tip FFP2.

Diferențe între diversele tipuri de măști de protecție. Ce particularități are cea chirurgicală

Măștile chirurgicale sunt versiunea profesională adeja-celebrelormăști de pânză. Concret, acestea constă într-un țesut subțire de unică folosință și sunt folosite de doctori și de asistente în primul rând pentru a împiedica infectarea pacienților de pe masa de operație cu diverși germeni și patogeni. Spre exemplu, dacă persoana care poartă o mască de acest gen tușește sau strănută, majoritatea particulelor din gură și gât rămân prinse în mască.

Masca funcționează doar dacă este schimbată cu regularitate și dacă este eliminată în mod igienic și sigur. În chirurgie, doctorii sunt nevoiți să își schimbe masca la cel mult două ore. Dacă o mască este purtată în mod regulat, ea își pierde rapid eficacitatea, potrivit Deutsche Welle.

Prin ce se caracterizează masca FFP2

Măștile de tip FFP2 (echivalentul celor cunoscute ca N95, KN95 și P2) devin tot mai folosite în aziluri și în centrele de îngrijire socială. Deși conferă un nivel cert de protecție împotriva virușilor, elenu ar trebui utilizatela contactul cu pacienți extrem de infecțioși.

Când este purtată corespunzător, masca FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule, dar este și ceva mai scumpă. Virusologii atrag atenția că inclusiv barba ar putea împiedica masca să acopere corespunzător fața, potrivit The Guardian.

„În teorie, mișcarea către măști mai profesioniste este binevenită”, a declarat Jonas Schmidt-Chanasit, un virusolog german de la Universitatea din Hamburg. „În majoritatea cazurilor, măștile vor fi ineficiente dacă nu sunt purtate corespunzător: lumea va ajunge să respire mai degrabă prin gaura dintre mască și față decât prin filtrul conceput”, a mai spus el.

Masca FFP2 au rolul dea te împiedicasă inspiri particule virale, conform Euronews, și sunt folosite mai degrabă în mediile cu nivel ridicat de praf.

Peste 112 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 depistate pe mapamond de la debutul pandemiei

La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 112 milioane. Bilanțul deceselor asociate cu noul coronavirus a depășit 2,48 milioane. Totodată, mai bine de 87 milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate marți de Worldometer.

Cel mai recent bilanț prezentat de Grupul de Comunicare Strategică – cel de luni, ora 13 – plasează România la un număr total de 781.329 de cazuri confirmate de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit autorităților, 725.526 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 19.894 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat la nivel național.

Din 27 decembrie și până marți, la ora 17, în țara noastră au fost administrate peste 1,4 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Astfel, de la începutul campaniei de imunizare, în România au fost vaccinate aproape 820.000 de persoane, dintre care circa 590.000 inclusiv cu doza de rapel. În lupta cu pandemia, România folosește cele trei seruri aprobate la nivelul UE (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Universitatea Oxford).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)