Care e cel mai bun pepene din ţară. Soiurile care i-au impresionat în acest an pe specialiști
Producția de pepeni din acest an a fost analizată nu doar de experții în agricultură, ci și de simpli degustători. Toată lumea a dat note și s-a bucurat de gustul fructului de sezon.
În timp ce suprafețele cu pepeni s-au înjumătățit în ultimii ani, soiurile s-au diversificat. Au apărut și variante românești de pepeni fără sâmburi, cu miez galben sau cu coajă neagră.
În căutarea pepenelui perfect
Se pare că și anul acesta cel mai faimos soi a fost pepenele fără semințe.
„Wow ce bun e. Ăsta e excelent!”
„Ăsta este altoit, e un pepene verde altoit pe carnivor să îi confere rezistență”, au spus degustătorii, notează observatornews.ro.
Gustul, dulceața și cantitatea de apă al unui pepene verde sunt doar câteva dintre criteriile sale de inspecție. Așadar, degustarea a avut un scop clar: care este pepenele cel mai pe gustul românilor.
„Lusitana și Elba. Foate interesant, că putem vedea care soiuri sunt cele mai bune și să le căutam apoi pe piaţă”
„Prea mult dulce nu e bine, trebuie să simt gustul fructului aşa cum e dar dacă e dulce tare…”, au susținut aceștia.
„La un pepene trebuie apreciată suculența, aroma, să fie crocant, să aibă fermitate. Semințele să fie cât mai puțin mature, să nu le simți când consumi. Trebuie să avem în vedere să fie proaspăt. Dacă codița este verde îl luăm”, a mai precizat Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
Totodată, datele obținute de la degustători sunt analizate, iar rezultatele sunt comunicate cultivatorilor de pepeni.