Care ar fi cauza intoxicării în masă, la liceul din Timișoara? Aproape 100 de persoane s-au confruntat cu aceste simptome
Alertă în Timișoara! Cursurile au fost suspendate la un liceu după ce zeci de elevi și profesori au ajuns la spital cu dureri abdominale, varsături și scaune diareice.
Încă de marți au început simptomele
În total, ar fi în jur de 100 de persoane care au avut astfel de simptome. Până acum, 17 copii şi 3 adulţi au fost internaţi în spital.
Direcţia de Sănătate Publică a mers în miercuri dimineaţă la şcoală pentru a face investigaţii, să afle cauza exactă a problemei, iar cursurile au fost suspendate.
Încă de marți, elevii şi profesorii au mers la spital, acuzând simptomele enumerate mai sus.
„Azi noapte în jurul orei 12 şi jumătate şi eu şi doamna adjunct am fost sunate că la spitalul Louis Ţurcanu s-au prezentat în jur de 9 copiii care avea un singur lucru în comun Colegiul Naţional. C.D. Loga”, a spus Violeta Bontilă, directoarea liceului, conform observatornews.ro.
Directoarea liceului mai spune că 86 de elevi şi 21 de profesori s-au simţit rău, dar nu toţi s-au prezentat la camera de gardă. De asemenea, chiar şi directoarea liceului a spus că a chemat salvarea azi noapte.
“Am avut nişte simptome abdominale, digestive mai neplăcute dar nu am bănuit că ar putea fi o infecţie. După ora 1 noapte, starea mea a început să se altereze, frisoane, stări de vomă şi a trebuit să sun la 112”, a precizat directoarea liceului.
Au fost recoltate probe pentru a se afla cauza exactă
Până în prezent, nu se cunoaşte exact cauza intoxicaţiei. S-au făcut verificări, atât Serviciul de Protecție Medicală CBRN, cât şi DSP-ul.
“Echipa ISU Banat a fost azi noapte pentru a preleva probe chimice, iar echipele DSP se află şi în acest moment în şcoale pentru a preleva probe din apă, probe de toxicologie şi probe din alimente”, a spus Sorin Ionescu, subprefect de Timiş.
“Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la reţea cât şi de la dozatoarelele de apă aflate în incinta unităţii care ulterior au fost sigitale şi scoate de la consum. Au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie, din care 10 probe de suprafaţă şi 2 probe aero micro flor”, a explicat Cornelia Bubatu, DSP Timiş.
Unitatea de învăţământ nu este racordată la gaze și nici nu dispune de o cantină, iar în clădire nu s-au efectuat recent dezinfecţii sau deratizări.
“Am eliminat cred că toate ideile că ar fi plecat din şcoală. Nu ne încălzim pe gaz, nu sunt scurgeri de gaze, nu avem cantină, copiii sunt din clase diferite, nu e ca şi cum ar fi mâncat acelaşi lucru”, a spus o profesoară.
S-a luat decizia ca până se va afla cu exactitate cauza intoxicării în masă cursurile să fie suspendate.
Care ar fi cauza intoxicării în masă
Momentan, nu au venit rezultatele probelor recoltate de către reprezentanţii DSP din incinta unităţii de învăţământ, au fost acolo specialişti de la control medical, toxicologie sau radiaţii. De asemenea, nu a fost oferită o poziţie oficială.
De la Spitalul de Copii există informația că un elev a ieşit pozitiv la un subtip de virus, este vorba de norovirus, şi care poate da simptome asemănătoare celor ale pacienţilor care s-au prezentat. La început s-a luat în calcul o intoxicaţie, dar prezenţa febrei la mulţi dintre elevi i-a făcut să se orienteze spre o patologie infecţoasă, posibil virală. Asta înseamnă de la mâini murdare sau de la apă sau o boală transmisă prin anumite alimente.
În acest moment mai sunt 8 copii internaţi la spital, mai sunt 3 adulţi care primesc îngrijiri medicală la o altă unitate şi încă doi elevi majori la Spitalul de Boli Infecţioase.
Inspectoratul Judeţean Timiş a trimis o circulă tuturor directorilor din Timişoara ca în cazul în care apar simptome asemănătoare celor înregistrate la liceul Loga să contacteze de urgenţă Inspectoratul.