Care a fost prezența la prima probă a Evaluării Naționale din 2020
Prezența la prima probă a Evaluării Naționale 2020 a fost una neașteptat de bună. Peste 170.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care aproximativ 16.000 în municipiul Bucureşti, au susținut luni, 15 iunie, examenul la Limba și Literatura Română. Subiectele au fost accesibile, potrivit elevilor. DE altfel, anul acesta Evaluarea Națională nu a cuprins și materia de pe semestrul al II-lea, ținându-se cont de faptul că elevii au făcut școală online din cauza epidemiei de coronavirus. Ministrul Educației Monica Anisie a declarat pentru B1 TV că examenul a debutat cu dreptul, niciun elev nefiind depistat cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius.
Evaluare Națională 2020. Prezența la prima probă a fost exemplară
Un număr de 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul Bucureşti, s-au înscris pentru a susţine Evaluarea Naţională din sesiunea 2 – 27 iunie, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
„Proba a început la ora 9 și, până la acest moment, nu s-au semnalat de către inspectoratele școlare probleme care să pună în pericol desfășurarea probei de Limba și Literatura Română. La momentul acesta nu avem semnale din partea inspectoratelor școlare referitoare la probleme cu organizarea și desfășurarea probei. Totodată, menționez că până la această oră inspectoratele școlare nu au prezentat dacă au fost copii care au avut temperatură peste 37,3 (n.r. – exprimată în grade Celsius). După ora 9.30 vom avea și aceste date. Referitor la subiectele de la proba de Limba și Literatura Română, acestea au urmărit structura pe care elevii au exersat-o deja, prin textele de antrenament publicate de Ministerul Educației. După cum bine se știe, programa pentru Evaluarea Națională a suportat modificări, astfel încât elevii să nu fie, în niciun fel, puși într-o situație neplăcută la examen. Am luat măsura ca acele conținuturi din programa pentru Evaluarea Națională, conținuturi pe care trebuiau să le studieze pe semestrul al II-lea, să fie scoase din programa de examen”, a declaratMonica Anisiepentru B1 TV.
Evaluare Națională 2020. Ce subiecte au picat la prima probă – Limba și Literatura Română
Prezența la prima probă a Evaluării Națioanle 2020 a fost foarte buna, ținând cont de condițiile speciale impuse din cauza epidemiei de coronavirus. Elevii au avut de rezolvat trei subiecte:
La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel.
La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.
La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate
Evaluarea Națională are loc în condiții speciale,din cauza epidemiei de coronavirus
Pentru a fi evitată răspândirea COVID-19, autorităție au luatmăsuri specialepentru desfășurarea examenelor de anul acesta. Milioane de măști au fost achiziționate și trimise școlilor din țară. De asemenea, unitățile de învățământ au și dezinfectant, atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini. Intrarea în școli se va face doar după verificarea temperaturii și organizat, cu păstrarea distanțării sociale. În interiorul unităților au fost stabilite trasee speciale de intrare/ieșire, astfel încât să fie evitată aglomerația. Medicii vor fi prezenți în școli.
Calendarul primei sesiuni de Evaluarea Națională 2020:
-
15 iunie: Limba şi literatura română
-
17 iunie: Matematică
-
18 iunie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
-
22 iunie: Afișarea rezultatelor (până la ora 14:00)
-
22 iunie (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00): Înregistrarea contestațiilor
-
23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
-
27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.
Calendarul sesiunii speciale de Evaluarea Națională 2020:
-
22-26 iunie: înscrierea candidaților
-
29 iunie: Limba și literatura română
-
30 iunie: Matematică
-
1 iulie: Limba și literatura maternă
-
2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
-
2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
-
4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)