CORONAVIRUS | Cardul de sănătate, suspendat pe perioada stării de urgență. Cum se pot realiza consultațiile și cum se eliberează rețetele
Conform unei hotărâri de Guvern, pe perioada stării de urgență, cadrelor medicale le este permisă consultarea pacienților simptomatici la distanță, prin mijloace de comunicare electronică, la cerințele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
„Pe perioada stării de urgență, pacienții simptomatici, pentru manifestări clinice sugestive pentru COVID 19, beneficiază de consultații, inclusiv consultații la distanţă ce pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, care pot fi acordate de medicii de familie și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic”, se arată în hotărârea de guvern.
Totodată, serviciile medicale și medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu COVID 19 se suportă din bugetul Fondului Național Unic al asigurărilor sociale de sănătate.
Medicii de familie vor putea să elibereze prescripții medicale în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a pacientului, nici o reînnoirea a scrisorii medicale iniţiale.
Mai mult, termenele de valabilitate ale biletelor de trimitere vor fi prelungite cu 90 de zile.
Hotărârea de Guvern privind măsurile luate în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României este disponibilă AICI.
Potrivit celor mai recente date, 1.952 de cazuri de persoane din România au fost testate pozitiv cu virusul COVID-19.
Dintre acestea, 209 au fost declarate vindecate și externate(55 la Timișoara, 80 la București, 23 la Iași, 15 la Caraș-Severin, 7 la Craiova, 10 la Constanța, 10 la Prahova și 2 la Cluj, 1 la Galați, 1 la Mureș, 1 la Bihor, 1 la Brăila, 3 la Brașov), iar 46 de persoane au decedat.
În acest context, Președintele României a făcut un nou apel către populație, în care cere respectarea recomandărilor autorităților, dar și protejarea persoanelor de peste 65 de ani, cele mai vulnerabile în fațanoului coronavirus.
„Din păcate, astăzi, în România avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cuCOVID-19. Dragi români, este deja foarte mult și trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai mult și mai bine indicațiile autorităților. Nu vă întâlniți cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu să vă întâlniți, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați, evitați orice contact fizic, stați la distanță unii de alții. Trebuie să reușim împreună să îngrădim răspândirea acestui virus. Asta, mai ales pentru categioriile cele mai vulnerabile. Iar cei mai vulnerabili sunt, după cum ne spun medicii și experții, persoanele de peste 65 de ani. Autoritățile și-au făcut treaba, există norme în vigoare, acum depinde de noi toți să le respectăm. Vă rog pe toți să-i protejăm pe cei din categoriile vulnerabile. Haideți să-i protejăm pe cei de peste 65 de ani, haideți să-i protejăm pe pensionarii noștri”, a declaratKlaus Iohannis.