Cardul de sănătate atașat în noua carte de identitate electronică nu funcționează. 10.000 de documente emise în proiectul-pilot

Publicat: 15 08. 2023, 12:19

La doi ani de la implementarea într-un program pilot, cartea de identitate electronică nu permite citirea cardului de sănătate care dă erori majore și nu poate fi utilizat în cabinetele medicilor. Proiectul a fost prezentat cu mare fast de primarul Emil Boc și de ministrul de Interne de atunci Lucian Bode, însă se dovedește încă un eșec, așa cum rezultă dintr-o anchetă presshub.

Cardul de sănătate atașat în noua carte de identitate electronică este nefuncțional

Cartea electronică de identitate conține și cardul de sănătate al posesorului. Fiecăruia i s-a eliberat, odată cu actul de identitate, și un PIN pentru cardul de sănătate.

Lucian Bode promitea că „prima etapă” de implementare va dura 5-6 luni, însă după doi ani de la lansarea proiectului există probleme precum cea a cardului de sănătate.  Acesta nu poate fi citit în cabinetele medicilor, iar beneficiarii au fost trimiși să își facă separat un card de sănătate obișnuit pentru a beneficia în continuare de servicii medicale.

„Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice. Poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.

Cetățenii trebui să știe că această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate”, afirmau cei doi oficiali la conferința de presă în care s-a lansat proiectul, conform Presshub.

Ce se întâmplă la mai bine de doi ani de la implementarea proeictului:? În prezent posesorii buletinului electronic se pot trezi cu surpriza că nu-l pot folosi, deși sunt asigurați și, teoretic, au tot dreptul să beneficieze de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNSAS).

Exact asta s-a întâmplat cu un student din Cluj care a descoperit că nu-și poate face analize medicale deoarece funcționarii laboratorului nu au putut accesa cardul de sănătate de pe buletinul electronic.

Aceștia l-au trimis apoi pe tânăr să ceară un alt card de sănătate, de tipul celui vechi.

Gina Grozav, reprezentat al Casei de Asigurări de Sănătate din Cluj, a explicat pentru PRESShub că aceste carduri „sunt nefuncționale până când Casa Națională va anunța că pot fi folosite, dar până acum nu a comunicat nimic în acest sens și nu știm când se va întâmpla acest lucru”.