Cardiolog de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu: Volumul de muncă e infernal, ne face să clacăm, nu mai putem. După 30 de ore de gardă, o colegă a început să plângă, era complet depăşită

Publicat: 18 05. 2023, 10:18
Foto: Pixabay

Dr. Alin Feraru, medic specialist cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a declarat că în unitatea medicală e „un volum infernal de muncă” după ce n-au mai rămas decât câțiva cardiologi. Din 20 mai, nici nu vor mai putea fi asigurate liniile de gardă.

Feraru a mai afirmat că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2016, dar nu asta e principala problemă, ci faptul că „numărul medicilor a scăzut progresiv, invers proporţional cu cerinţa de medici, adică volumul de muncă a crescut iar numărul de medici a scăzut”.

Cardiolog, despre „volumul infernal de muncă” din Spitalul Judeţean Târgu Jiu

„Acest volum foarte mare de muncă face ca activitatea noastră să fie superficială, să nu putem să ne mai concentrăm pe cazurile care merită foarte mare atenţie, că până la urmă pe cardiologie viaţa omului este în joc, pe toate secţiile dar cu atât mai mult pe cardiologie.

Fiind puşi în imposibilitatea de a ne efectua bine meseria mulţi colegi de ai mei au renunţat, pur şi simplu. După 30 de ore de gardă, vă dau un exemplu, după 30 de ore de gardă, o colegă nouă avea vizita nefăcută, externări nefăcute şi vreo trei pacienţi în camera de gardă, pur şi simplu a început să plângă, era complet depăşită”, a declarat dr. Alin Feraru, pentru News.ro.

Acesta a mai spus că-i place cu adevărat profesia pe care și-a ales-o, dar dacă situația nu se remediază, va fi nevoit să-și dea și el demisia, așa cum au făcut și alți colegi.

Spitalul Judeţean Târgu Jiu a cerut ajutor altor unități medicale, dar deficitul de personal e acut și în alte locuri: „Este o situaţie critică la Târgu Jiu dar sunt convins că, cu situaţii de genul ăsta se confruntă foarte multe spitale judeţene neuniversitare din ţară, precum Ploieştiul, când au demisionat patru medici odată, Buzău, Târgovişte, Slatina, Vâlcea, toţi colegii noştri se confruntă cu aceeaşi problemă. Doar că la Târgu Jiu a devenit foarte gravă”.

„Situaţia mea este aceeaşi situaţie ca a colegilor mei, suntem depăşiţi de consulturile care vin din toate părţile. Eu înţeleg ceilalţi colegi, dar foarte multe consulturi sunt cerute nejustificat, în condiţiile unui număr mic de medici cardiologi, suntem 5-6 cardiologi”, a mai susținut Feraru.

Ce spune medicul Alin Feraru despre salarii

Din cauza volumului mare de muncă și a stresului incredibil, rezidenții nu vor să lucreze acolo.
Ei sunt descurajați și de sumele mici pe care le-ar primi pentru gărzile efectuate: „Sunt oameni care nu ar putea să vină la Târgu Jiu să facă gărzi din exterior, pentru că numai 200 de lei costă doar drumul. (…) Cardiologii nu sunt în aceeaşi oală cu medicii care au spor foarte mare, precum urgentişti, ATI-şti, medici de boli infecţioase şi aşa mai departe. Noi avem ca cei de pe recuperare sau geriatrie, 15%”.

„Dar vă spun că nu remuneraţia este problema, ci volumul foarte mare de muncă, ne face să clacăm, nu mai putem. (…) Eu nu am copii dar văd colegii mei care pur şi simplu spun că nu au timp să-şi vadă copiii, acasă, nu au timp să le dea educaţie, amândoi sunt cardiologi, unul iese din gardă, unul intră în gardă. Le este foarte greu şi cu familia, şi cu spitalul, şi cu gărzile”, a insistat medicul.

Dr. Alin Feraru a vorbit și despre salariile lor: „Aici este o problemă (legată de salariile medicilor), a apărut în populaţie, tocmai venind de la presă cum medicii au salarii colosale, peste 200 de milioane şi aşa mai departe. Văd comentariile oamenilor obişnuiţi că nu merităm, că avem sute de milioane, să ştiţi că nu este aşa, salariile sunt publice, toată lumea poate să vadă. Eu am 7000 de lei, un şef de tură la Dedeman are 6000 de lei. Eu am 7.000 de lei salariu net, în mână, iar gărzile sunt plătite ca în 2016, salariul din 2016”.