CORONAVIRUS | Ministrul de Externe de la Budapesta anunță renunțarea la măsura carantinării în cazul cetățenilor români și ungari care trec granița dintre cele două țări

Publicat: 17 06. 2020, 00:29

De miercuri, 17 iunie 2020, se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate impusă pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două ţări.

Anunțul a fost făcut marţi după-amiaza de ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, informează MTI, citat de Agerpres.

Cetățenii români şi ungari pot trece frontiera fără a fi obligaţi să intre în carantină instituţionalizată impusă de pandemia de Covid-19

Ministrul ungar de externe a menționat că UDMR a cerut de mult timp Guvernului ungar să încerce să ajungă la un acord cu Guvernul României, astfel încât cetăţenii români şi ungari să poată trece frontiera fără a fi obligaţi să intre în carantină instituţionalizată, iar negocerile au fost accelerate.

„Am reuşit să ajungem la un consens, în urma căruia, ungurii şi românii vor putea trece graniţa dintre Ungaria şi România fără obligaţia de a intra în carantină instituţionalizată, începând de la miezul nopţii, adică de miercuri”, a declarat Peter Szijjarto.

Oficialul a mulţumit, în mesajul video, UDMR şi preşedintelui acesteia, Hunor Kelemen, pentru faptul că au ţinut acest subiect pe ordinea de zi.

În ce condiții pot călători oamenii în Ungaria

Deși Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, unele state ale Europei și-au deschis granițele, iar altele au păstrat măsuri de restricție, potrivit platformei Re-Open EU.

Astfel că, pentru străini, intrarea pe teritoriul Ungariei nu este permisă în general.

Cetățenilor Republicii Cehe, Austriei, Germaniei, Slovaciei, Serbiei, Sloveniei și Croației li se permite să treacă granița fără a fi supuși unei carantine obligatorii. Cetățenii bulgari pot intra din motive speciale (cum ar fi misiuni oficiale sau călătorii de afaceri). Tranzitul din motive umanitare este permis. Toți ceilalți străini pot cere o excepție și permis de intrare.

Viktor Orban rămâne fără puterile sporite obținute în timpul pandemiei de Covid-19

Marți, parlamentul Ungariei a adoptat o lege pentru retragerea puterilor speciale acordate premierului Viktor Orban pentru a face față crizei povocată de pandemia de SARS-CoV-2.

Reamintim că, Viktor Orban și-a asigurat puteri suplimentare pentru a combate COVID-19 la sfârșitul lunii martie, ceea ce a permis guvernului său să adopte decrete. Mai mult, prim-ministrul Viktor Orban a primit dreptul de a guverna prin decrete pentru o perioadă nedeterminată, eliminând, astfel, orice formă de control parlamentar asupra guvernului de la Budapesta.

Legislația privind starea de urgență în Ungaria care oferea guvernului Orban puteri nelimitate, era văzută de factorii decizionali de la Bruxelles drept o amenințare suplimentară la adresa statului de drept, a instituțiilor democratice și a drepturilor fundamentale.

Astfel că, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în cadrul unei sesiuni plenare extraordinare prin care subliniază faptul că starea de urgenţă decretată pentru combaterea pandemiei de coronavirus în Ungaria contravine ”valorilor europene”.

De la începutul lunii mai, guvernul de la Budapesta a reunțat treptat o blocare națională, odată cu reducerea numărului de infectări cu coronavirus.