Captură record de droguri a autorităţilor române: 1.452 kilograme de heroină, în valoare de 45 de milioane de euro (VIDEO)

Publicat: 20 05. 2021, 17:20
Foto: Inquam Photos - Alexandru Busca

Procurorul-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Oana Daniela Pâţu, a anunţat, joi, o captură record de heroină, 1.452 kilograme, cea mai mare cantitată indisponibilizată vreodată în România șia doua din UE.

„Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 de milioane de euro şi au fost transportate în containere care au ajuns în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie ţări din vestul Europei”,a explicat Pâţu.

IGPR şi DIICOT au transmis, în comunicate de presă, detalii despre operaţiune.

”La data de 20 mai 2021, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internaţional de heroină. De asemenea, în au fost efectuate, ieri, 5 percheziţii domiciliare, în 2 ţări din vestul Europei, pentru documentarea activităţii infracţionale a aceluiaşi grup infracţional”, au transmis IGPR şi DIICOT într-un comunicat de presă.

În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au iniţiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internaţional de droguri de mare risc – heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În cadrul operaţiunii, iniţiată şi coordonată de Serviciul Antidrog al D.C.C.O., s-au derulat acţiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franţa etc.) şi în România.

Activităţile s-au desfăşurat pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate implicate în traficul de droguri şi au presupus un efort conjugat şi sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operaţiunii.

”În cadrul acestei operaţiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reuşit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanţa, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcţie, cu destinaţia finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. Până în prezent, au fost depistaţi 9 membri ai grupării infracţionale organizate, printre care şi liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare”, a mai transmis IGPR.

Liderul grupului infracţional ar fi stabilit o infrastructură de transport şi comerţ sofisticată şi complexă, pentru a facilita transportul unor cantităţi mari de droguri, de la unităţile de producţie, la cele de distribuţie din Europa.

El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite şi camioane, în mai multe ţări din UE şi ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilităţile sale.

Toate aceste acţiuni au fost menite să inducă în eroare autorităţile şi să îngreuneze orice potenţială investigaţie.

În cadrul acţiunii, a fost implicat operaţional Europol şi Eurojust. Activităţile au fost sprijinite de ataşatul de afaceri interne al MAI la Europol. Europol a detaşat, pe parcursul operaţiunii, un analist senior în România, iar, din România, se află în misiune, în vestul Europei, 3 ofiţeri de poliţie, pentru a facilita comunicarea între statele implicate şi coordonarea operaţiunii.

Politiştii români au participat la coordonarea activităţilor în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliţiei Regatul Ţărilor de Jos.

Operaţiunea s-a derulat cu implicarea Direcţiei Operaţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, dar şi cu participarea autorităţilor din cadrul celorlalte State Membre.