Capriciile vremii au lovit puternic în fructele româneşti. Cireșele de mai vin din import: „Producția e afectată în jur de 40% față de anul trecut”

Capriciile vremii au lovit puternic în fructele româneşti. Cireșele de mai vin din import: „Producția e afectată în jur de 40% față de anul trecut”
Sursa Foto: Captură Video

Capriciile vremii au distrus recoltele. Se pare că în acest an cireșele de mai, care ar fi trebuit să ajungă deja pe tarabe, se coc în iunie.

Astfel, până când acestea vor ajunge în piețe, producătorii locali de fructe se zbat să răzbească pe o piaţă sufocată de importuri.

Faimoasele cireşe româneşti lipsesc din pieţe

Unii producători susțin că abia dacă le-au căzut florile cireșilor și că anul acesta producția de fructe românești este aproape compromisă, din cauza frigului.

Cu toate că în alți ani crengile copacilor se rupeau sub greutatea lor, se pare că cireșele nici nu au dat în pârg în livezile din județul Alba. Vremea a întârziat procesul cu două săptămâni. Nopțile sunt foarte friguroase, ajungând uneori la temperaturi sub zero grade.

În urmă cu patru ani, un fermier a plantat peste 2.500 de cireși din șase soiuri pe mai bine de un hectar și jumătate, însă vremea din acest an i-a afectat.

„Producția e afectată în jur de 40% față de anul trecut, a venit un îngheț târziu”, a declarat Nicolae Cioaza, fermier, potrivit stirileprotv.ro.

În anii precedenți, cireșele erau culese la jumătatea lunii mai, acum însă vor ajunge pe tarabe mult mai târziu.

„Pe la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, o să avem cireșe coapte”, a spus Ionela Morar, fermier.

Ca urmare, cireșele din Spania, Italia și Grecia tronează pe tarabe, la prețuri foarte mari.

„La începutul săptămânii erau 100, a scăzut la 80 de lei. Acum avem cele mai, mai. și mai frumoase cu 70, 60, avem și cu 40 mai mititele. Cumpără de poftă, mai ales pentru copii”, a transmis Biliana Marco, vânzătoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`