Perioada Crăciunului este o perioadă a excepțiilor și exceselor în care oamenii se giftuiesc cu sarmale, cozonaci și multe alte preparate tradiționale, drept pentru care nutriționiști vin cu o serie de sfaturi pentru români. Unul dintre ele este legat de cantitatea de mezeluri care nu ar trebui să fie depășită.
De pe masa de Crăciun nu lipsesc preparatele din carne de porc, platourile cu mezeluri, dar și cozonaci și prăjituri. Astfel că, medicii nutriționiști vin cu niște recomandări, iar consumul de mezeluri ar trebui să fie limitat pentru a nu avea probleme de sănătate, conform Cancan.
Nutriționiștii ne recomandă să consumăm 50-70 de grame de mezeluri pe zi sau în jur de 350-490 de grame pe săptămână, adică vreo 7-10 felii subțiri de șuncă sau 2-3 cârnați mici pe săptămână.
Institutul de Cercetate pentru studiul Cancerului a decoperit, în 2015, că mezelurile sunt cauza apariției cancerului. Acestea conțin substanțe chimice, numite nitriți, care sunrt cauza producerii bolii. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții se pot transforma în compuși cancerigeni.