Cantitatea de deșeuri ce gravitează în jurul Terrei a atins pragul critic! (FOTO)

Publicat: 03 09. 2011, 21:53
Foto: dailymail.co.uk

Cantitatea de deșeuri spațiale ce gravitează în jurul Pămâtului a atins deja pragul critic, informează NASA. Mai mult, coliziunile tot mai frecvente între obiectele care plutesc în spațiu nu fac decât să crească densitatea masei de deșeuri de pe orbita planetei, potrivit Daily Mail.

Altfel spus, din cauza inelului format în jurul Terrei de aceste deșeuri, navetele spațiale vor avea o misiune din ce în ce mai dificilă și mai periculoasă atunci când vor părăsi orbita planetei.

Potrivit specialiștilor NASA, în viitorul apropiat, navetele lansate de pe Pământ nu vor putea străpunge inelul de deșeuri, planeta urmând să fie prinsă în capcana propriilor resturi și izolată de restul Universului.

Mai mult, bariera ce izolează Terra este un real risc pentru astronauți, sateliți și pentru Stația Spațială Internațională. Autorul raportului ce prezintă aceste date îngrijorătoare, Donald Kessler, fost cercetător NASA, a subliniat că „am pierdut controlul asupra mediului înconjurător.”

În prezent, peste 370.000 de obiecte se află pe orbita planetei, călătorind cu o viteză de peste 35.400 de kilometri pe oră.

Raportul lui Kessler recomandă folosirea unui satelit special construit pentru a colecta uriașa cantitate de deșeuri, care urmează a fi echipat cu plase și o bobină electromagnetică.

Acest sistem de ecologizare spațială ar putea fie să colecteze materialele, fie să le plaseze pe o nouă orbită, mai sigură pentru navele ce părăsesc planeta.

Conform celui mai recent studiu publicat pe această temă, cantitatea de deșeuri ce înconjoară planeta a atins pragul critic. În acest punct, deșeurile ajung să se ciocnească între ele, producând o cantitate din ce în ce mai mare de obiecte.

În același timp, raportul avertizează că din cauza situației economice actuale, programul de ecologizare a orbitei va fi cel mai probabil subfinanțat, deși deșeurile din spațiu reprezintă o reală amenințare pentru viitorul omenirii și al planetei.

Deși oamenii de știință responsabili cu programele spațiale au încercat să reducă volumul de deșeuri, în ultimii ani, programul spațial dezvoltat de China a distrus echilibrul la care ajunseseră celelalte națiuni implicate în proiect/

În 2007, China a testat prima armă anti-satelit, folosind o rachetă pentru a distruge un satelit meteorologic ieșit din uz. Acesta a explodat în 150,000 de fragmente, 3.118 dintre acestea atât de mari, încat pot fi detectate de radarele terestre, a adăugat autorul raportului.

Totodată, în 2009 doi sateliți s-au ciocnit pe orbită, adăugând o cantitate semnificativă de deșeuri la cea care exista deja.

„Doar aceste două evenimente au dublat cantitatea de deșeuri de pe orbita planetei, distrugând munca noastră din ultimii 25 de ani”, a declarat Kessler.