Canicula face ravagii în toată lumea. Mircea Duțu, detalii despre cum va fi vremea în vara aceasta: 6 ore de expunere la o rată de umiditate de 100 % e suficientă spre a ucide o persoană în stare bună de sănătate (VIDEO)

Canicula face ravagii în toată lumea. Mircea Duțu, detalii despre cum va fi vremea în vara aceasta: 6 ore de expunere la o rată de umiditate de 100 % e suficientă spre a ucide o persoană în stare bună de sănătate (VIDEO)
Foto: Pixabay

Canicula face ravagii în toată lumea. Peste 550 de oameni au murit din cauza căldurii în pelerinajul de la Mecca. Europa se topește, sunt temperaturi de peste 45 ° C în momentul acesta în Cipru, Grecia, Turcia, Cod Roșu în multe țări europene, împărțit continentul european între furtună și caniculă. În România se așteaptă zile cu un disconfort termic ridicat.

Meteorologii atrag atenția celor care suferă de afecțiuni cronice să se protejeze în aceste zile.

„Din cauza unui anticiclon centrat pe România, soarele va domina pe ansamblul Europei Centrale și până în Balcani”

Prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice, a avut o intervenție, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, unde a spus cum va fi vremea în acestă vară, dat fiind faptul că în toată lumea canicula face ravagii.

Mircea Duțu a fost întrebat dacă există vreo speranță ca în această vară, în Europa, vom avea parte de veri ca altădată.

„Din păcate, sub impactul dereglării climatice, răspunsul este mai degrabă că vom asista la o vară furtunoasă de succesiuni rapide, de episoade de caniculă și ploi torențiale și fenomene meteo furtunoase. Din cauza unui anticiclon centrat pe România, soarele va domina pe ansamblul Europei Centrale și până în Balcani, cu temperaturi ridicate până în Serbia și Bulgaria. Asistăm astfel la inițierea unui nou val de căldură cu zile succesive marcate prin temperaturi care depășesc ziua 35 °C și nu coboară noaptea sub 20 °C.

Sub impulsul dereglării climei, acestea se caracterizează prin precocitate, succesiuni contrastante și decalaje accentuate între normă și temperaturile atinse. Situația furtunoasă se explică prin întâlnirea dintre mari mase de aer cald și rece în evoluție rapide, în condițiile în care Europa de Vest e marcată de o vreme închisă, cu temperaturi sub normă, sub influența unui episod așa zis de picătură de frig, un decroșaj ale unei puști de aer rece din vortexul polar, care alunecă pur și simplu din Scandinavia, traversează Europa de Vest și ajunge până în Maroc. În același timp, partea cealaltă a continentului, inclusiv România, este afectată de un val de aer cald provenind din nordul Africii, care traversează Mediterana, se încarcă cu vapori de apă și temperatură suplimentară, ajunge în Peninsula Balcanică, inclusiv în România, și determină această perioadă de caniculă severă”, a spus Mircea Duțu.

„Acest stres termic este mai ucigător decât uraganele”

„Referitor la consecințele de ordin sanitar, este de domeniul evidenței că umiditatea aerului împiedică transpirația să se evapore și organismul să-și regleze temperatura. 6 ore de expunere la o rată de umiditate de 100 % e suficientă spre a ucide o persoană în stare bună de sănătate.

Acest stres termic este mai ucigător decât uraganele, inundațiile și oricare alt fenomen meteo extrem.

(…) Să ne amintim de canicula extraordinară din vara anului 2003 din Europa Occidentală, care a persistat circa 2 săptămâni, a generat moartea a multor persoane, până la 50.000 de oameni, îndeosebi în țări precum Franța, Spania și Germania și a determinat în anii care au urmat autoritățile publice să instituie așa numitele planuri de acțiune anti caniculă. Și în această privință aș remarca faptul că este absolut necesar ca și la noi autoritățile să elaboreze asemenea planuri cât mai complexe, să le pună în aplicare, să nu se reducă numai la sfaturi pe care Ministerul Sănătății, prin mass-media, le oferă cetățenilor și să le completeze cu măsuri concrete de protecție a populației”, a mai explicat președintele Universității Ecologice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)