Canicula ar putea produce pagube semnificative într-un domeniu important. „S-a constatat că producţia va scădea cu 60% faţă de anii anteriori”

Canicula ar putea produce pagube semnificative într-un domeniu important. „S-a constatat că producţia va scădea cu 60% faţă de anii anteriori”
Sursa foto: Pixabay

Perioada călduroasă din ultima perioadă nu a afectat doar persoanele, ci și albinele și viespile. Căldura insuportabilă le face mai agresive și atacă tot ce le iese în cale. Sute de persoane din Bihor au ajuns la urgențe din cauza înțepăturilor de insecte, care le-au provocat reacții alergice severe.

Canicula ar putea afecta producția de miere

Apicultorii sunt de părere că arşiţa poate afecta şi producţie de miere. Albinele nu se vor mai putea hrăni, iar din cauza căldurii ar putea muri sufocate în stup, potrivit observatornews.ro. 

Din cauza temperaturilor extreme din ultimele zile, hrana albinelor este mult mai greu de procurat. Astfel, insectele sunt nevoite să parcurgă distanțe foarte lungi pentru a procura polen.

„Toată agoniseala pe perioada anului ele şi-o protejează, mai ales că ele au în vedere şi pe perioada din lipsă de cules şi pe perioada în care natura nu-i prielnică pentru întreţinerea lor”, spune Nicolae Botoș, Președintele Asociației Apicole.

„Le afectează, deoarece ele stau mai mult în cutie, în stup, nu pot să iasă. Au fost zile când dimineaţa aveau o activitate de două-trei ore şi seara de o oră, două”, spune Gheorghe Almași, profesor apicultor.

„S-a constatat că producţia va scădea cu 60% faţă de anii anteriori”, a declarat Nicolae Botoș, Președintele Asociației Apicole.

Temperaturile extreme au dus la un comportament mai agresiv al albinelor

Zilele caniculare le-au făcut pe albine să fie mult mai agresive și să atace oamenii. În Bihor, aproape 100 de persoane au ajuns la urgențe, din cauza reacțiilor alergice provocate de înțepăturile de albină.

„De la 1 iulie, am verificat, au fost 96 de adulţi şi copii, care au venit în urma unor înţepătuiri. Marea majoritate cu reacții locale, nu grave. A fost un singur caz de şoc anafilactic”, a declarat  Dr. Hadrian Borcea, şef UPU-SMURD Bihor.

„Erau foarte agitată în jurul meu şi m-am trezit dintr-odată că m-a înţepat în braţ. După care am simţit o mâncărime şi am văzut că s-a umfla”, povestește o persoană înțepată de albină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`