Canicula ar putea duce la o pană masivă de curent în România? Avertismentul experților pentru cei 200.000 de prosumatori

Publicat: 21 06. 2024, 20:41
Actualizat: 21 06. 2024, 20:44
Sursa foto: Shutterstock

Pana de curent care a afectat vineri mai multe țări din Balcani a creat panică la nivel european. Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației, au suferit vineri o întrerupere majoră a energiei electrice, a anunțat distribuitorului CEDIS din Muntenegru, potrivit Reuters„Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este fără curent din cauza întreruperilor din rețea”, a transmis CEDIS pe Facebook.

Cu toate acestea, experții precizează că este puțin probabilă o situație de avarie amplă din cauza valului de căldură. Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că din cauza căldurii, anumite defecte pot apărea în sistemul energetic al unei țăro, însă nu poate fi vorba despre o situație de amploare:

“Temperaturile foarte ridicate, clar că creează anumite tensiuni în tot ceea ce înseamnă partea de rețelistică. Sunt echipamente care se supraîncing ca urmare a temperaturilor foarte ridicate . Toate aceste elemente pot să determine anumite situații punctuale, anumite defecte care pot să apară dar sub nicio formă nu putem să vorbim despre o situație de amploare”.

Acesta a precizat care sunt principalele măsuri pe care cei surprinși de pene de curent în această perioadă trebuie să le ia:

“Strict pentru oamenii care ar putea fi prinși într-o astfel de situație elementele de minimă necesitate care sunt specifice unei astfel de pene de curent care înseamnă necesitatea de a exista un set de baterii, acumulator, panouri sau mini-panouri de încărcare solară pentru elementele necesare, baterii, telefon sunt câteva elemente importante pe care oamenii trebuie să le aibă în vedere. Nu în ultimul rând un generator este foarte bine venit care poate să te ajute să treci mai ușor peste aceste pene de curent”.

Dumitru Chisăliță a transmis un avertisment cu privire la cei 200.000 de prosumatori români:

“Suntem și ne lăudăm că avem 200.000 de prosumatori. Culmea într-o situație de geneul acesta, toți acești prosumatori se uită degeaba la panourile pe care le au pentru că nu au minim element de reziliență, și anume un minim de stocare care să le asigure normalitatea funcționării, deși au echipamente de mii de euro montate pe casă”.

Pentru a evita producerea unor pagube mari la nivel regional, în cazul unor pene de curent masive, Dumitru Chisăliță a precizat că este necesară crearea unei reziliențe comune la nivelul Uniunii energetice europene:

Toate aceste sisteme sunt interconectate în momentul de față ceea ce face ca în anumite momente sau anumite fluctuații sau la anumite nefuncționalități să fie pus în pericol nu doar sistemul din țara cu problemă ci și sistemele din țările învecinate. Un element important este dezvoltarea regională în așa natură încât nu doar interconectarea simplă, un preț comun pe o anumită zonă, ci reziliența comună să fie cea care să primeze în dezvoltarea acestei uniuni energetice europene