Candidat surpriză pentru şefia DNA: Un procuror care s-a remarcat după un conflict cu Kovesi a intrat în concurs

Candidat surpriză pentru şefia DNA: Un procuror care s-a remarcat după un conflict cu Kovesi a intrat în concurs

Procurorul Nicolae Lupulescu este al doilea candidat în cursa pentru postul vacant de procuror-şef al DNA. Acesta îndeplineşte în prezent funcţia de de adjunct al secției militare din DNA şi s-a mai înscris şi în cursa pentru şefia DIICOT după arestarea Alinei Bica, dar atunci dosarul său nu a fost admis.

Primul candidat s-a înscris luni, fiind procurorul Paula Tănase de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Nicolae Lupulescu s-a remarcat după ce a a avut o contră cu fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. După tragedia din clubul Colectiv, șefa DNA a emis o ordonanță în care solicita cercetarea șefului ISU Bacău, dar Nicolae Lupulescu a fost cel care a clasat dosarul şi chiar a mers în instanță și a pledat împotriva redeschiderii cerute de Kovesi, scrie stiripesurse.ro.

Pe 11 decembrie 2015, Tribunalul Militar din Iași a judecat redeschiderea urmăririi penale în procesul prin care șeful ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache, fusese cercetat pentru sponsorizările pe care inspectorii de pompieri din subordinea sa le solicitaseră firmelor din Bacău.

Inițial, DNA clasase de două ori acest caz. În februarie 2015, clasarea a fost dispusă de generalul-locotenent Ion Alexandru, șeful de atunci al Secției Militare de la DNA, între timp schimbat de Kovesi. În iulie 2015, dosarul a fost clasat prin generalul-maior Nicolae Lupulescu. Între cele două Ordonanțe care închideau cazul, Tribunalul Militar din Iași solicitase DNA să facă propriile cercetări, sesizînd că prima clasare se bazase exclusiv pe cercetările interne ale IGSU. Prin urmare, procurorul Lupulescu a audiat 90 de firme care i-au sponsorizat pe pompierii din Bacău, după care a clasat a doua oară dosarul.

După catastrofa de la Colectiv, potrivit sursei citate, Laura Codruța Kovesi contrazice procurorii militari din subordine și emite o Ordonanță în care cere redeschiderea dosarului sponsorizărilor. Tribunalul Militar din Iași a fixat un termen în camera preliminară pe 3 decembrie, dar atunci DNA nu s-a prezentat. Judecătorul a amînat.

La termenul din 11 decembrie, din partea DNA apare generalul Lupulescu, cel care, potrivit unei mărturii a Gazetei Sporturilor, prezintă Ordonanța în instanță, dar nu pledează pentru redeschiderea dosarului cu sponsorizări. El își apără fosta soluție, susține în fața judecătorului că „cele două clasări au fost legale” și încheie spunînd: „Las instanța să se pronunțe în privința redeschiderii”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie