EXCLUSIV // Când va lovi al doilea val al pandemiei COVID-19. Alexandru Rafila: “Majoritatea persoanelor nu au încă imunitate” / Virgil Musta: “Rămâne să vedem dacă virusul are o sezonalitate” / Emilian Imbri: „O revenire în forță, spre toamnă-iarnă”

EXCLUSIV // Când va lovi al doilea val al pandemiei COVID-19. Alexandru Rafila: “Majoritatea persoanelor nu au încă imunitate” / Virgil Musta: “Rămâne să vedem dacă virusul are o sezonalitate” /  Emilian Imbri: „O revenire în forță, spre toamnă-iarnă
Foto: Hepta.ro

EXCLUSIV // Au trecut mai bine de două săptămâni de când autoritățile din România au pus în practică primele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse în luna martie pentru a bloca răspândirea infecțiilor cu COVID-19. Deși această decizie a fost asociată cu o creștere a riscurilor privind sporirea cazurilor de infectări cu noul coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor a continuat să fie favorabil, fapt care a permis autorităților să își asume noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie și să declare faptul că în România pandemia urmează o etapă descendentă.

Cu toate acestea, dacă în prezent impresia generală indică o depășire a crizei sanitare, un subiect care continuă să îi preocupe pe specialiștii din domeniul medical este pericolul reprezentat de apariția unui al doilea val al infectărilor cu COVID-19, mai ales în situația în care noul coronavirus se va dovedi a fi o boală sezonieră. Despre acest subiect au vorbit pentru B1.RO specialiști consacrați ai lumii medicale din România care au subliniat posibilitatea ca noul coronavirus să se reactiveze mai puternic în sezonul rece, toamnă-iarnă, atunci când se manifestă sezonul gripal.

Alexandru Rafila: „Majoritatea persoanelor din România, dar și din alte țări nu au trecut încă prin infecție, nu au încă imunitate”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a precizat pentru B1.RO că atunci când ne referim la perspectiva celui de-al doilea val de infecții cu noul coronavirus care ar putea să apară în România trebuie luate în calcul două aspecte: faptul că nu există încă o imunitate colectivă la noul coronavirus și zezonalitatea COVID-19. În acest sens, se așteaptă ca o transmitere mai intensă să aibă loc în sezonul rece.

Sunt două elemente care ar trebui luate în discuție. În primul rând trebuie să discutăm despre populația receptivă. Majoritatea persoanelor din România, dar și din alte țări nu au trecut încă prin infecție, nu au încă imunitate, deci s-ar putea îmbolnăvi. Și al doilea lucru despre care ar trebui discutat este sezonalitatea acestui virus, dacă acest virus respectă sezonalitatea pe care o întâlnim la alte coronavirusuri, în sensul unei transmisibilități mai intense în timpul sezonului rece, trebuie să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri. Pe de altă parte dacă obișnuința pe care o avem în momentul de față referitoare la câteva măsuri de protecție individuală, precum purtatul măștii, spălatul pe mâini, distanțare fizică, vor fi respectate în continuare cred că această creștere va fi mai moderată și nu va pune presiune asupra sistemului de sănătate publică. Mai mult, cred că ne va proteja și împotriva infecției gripale care se transmite în mod similar pentru că iarna discutăm și despre sezonul gripal. Pentru gripă există și un vaccin care este eficace”, a declarat Alexandru Rafila.

Virgil Musta: „Posibil ca și SARS-COV-2, care face parte din această familie a coronavirusurilor, să prezinte o sezonalitate, dar urmează să vedem”

La rândul său medicul Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a precizat că este posibil ca noul coronavirus să prezinte o sezonalitate similară cu gripa sau alte infecții cu coronavirusuri.

Sunt o serie de afecțiuni virale, cum este gripa cum sunt alte infecții cu coronavirusuri care au o anumită sezonalitate. De exemplu gripa apare de obicei la sfârșitul lunii decembrie, în ianuarie, februarie. Coronavirusul apare la sfârșitul lui noiembrie-decembrie și noi cazuri în aprilie-mai. Posibil ca și SARS-COV-2, care face parte din această familie a coronavirusurilor să prezinte o sezonalitate, dar urmează să vedem. Istoria ne va dovedi sau va infirma acest lucru, a precizat medicul Virgil Musta.

Emilian Imbri: „Specialiștii de vârf din România prognozează și așteaptă o revenire a acestei infecții în forță mai spre toamnă-iarnă”

Despre acest subiect medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, crede că o revenire mai accentuată a cazurilor de COVID-19 este preconizată să apară spre toamnă-iarnă. Potrivit acestuia, simptomele similare cu gripa pe care le provoacă boala cauzată de COVID-19 va genera spaime și cunfuzii în rândul pacienților, în plin sezon gripal, însă este convins că dotarea din spitalele COVID-19 va permite o diagnosticare adecvată.

Specialiștii din România spun că este sigur că mai urmează un val, o etapă de revenire a acestui virus cu îmbolnăvirile specifice. Ei sunt siguri că o să mai avem și că, de fapt, nu a dispărut. În momentul de față este o transmitere destul de slabă, poate pentru că se respectă măsurile de protecție destul de bine. Poate că o să crească sau o să mai apară focare. Existența lui este certă pentru că apar totuși focare, mici, nu cu un număr mare de persoane, dar totuși apar prin spitale, la personalul de îngrijire, printre bolnavii internați prin diverse spitale, care nu sunt spitale COVID-19, apar la bătrânii care sunt cazați în centrele speciale. Deci încă apar cazuri, nu într-un număr care să sperie.

Este preconizat să existe o suprapunere cu sezonul gripal. Practic, pe la sfârșitul lui septembrie-octombrie, când începem să ne pregătim să întâmpinăm gripa sezonieră, provocată de diverși viruși care circulă, printre care și neamurile corona, rudele acestui COVID-19. Atunci s-ar putea să apară și să avem niște dubii, surprize, spaime pentru că sunt simptome similare. Pot să fie simptome care să te facă să confunzi. Noi avem însă acum și aparatura, și computerele tomograf instalate în spitalele COVID-19, care fac clar diferența în rândul pacienților și selectează pe cei care au COVID-19 ca boală și cei care au gripă cauzată de alți viruși. Poți face în acest mod o selecție și o abordare terapeutică adecvată.

Practic, să rezumăm, specialiștii de vârf din România prognozează și așteaptă o revenire a acestei infecții în forță mai spre toamnă-iarnă”, a explicat medicul Emilian Imbri.

Ultimul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România

Potrivit ultimului bilanț anunțat miercuri de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 152 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Astfel, numărul total al infectărilor cu noul coronavirus în România ajunge la 19.669 de cazuri.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, c au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1.288 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. La ATI, în acest moment, sunt internați 162 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2376 de persoane. Alte 95.549 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie