Solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi din an, aceasta marcând începutul iernii astronomice. În această zi este bine ca românii să respecte anumite tradiții pentru a le merge bine tot anul următor.
În general, solstițiul de iarnă are loc între 20 și 23 decembrie. În ziua solstițiului de iarnă, Soarele atinge cel mai jos punct pe cer.
După solstițiul de iarnă, zilele încep treptat să se lungească, iar nopțile să se scurteze, pe măsură ce Pământul continuă să se rotească în jurul Soarelui. Acest fenomen simbolizează, în multe culturi, renașterea și speranța, scrie Observatornews.
În 2024, solstițiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie, la ora 11:20.
În următorii ani, solstițiul de iarnă are loc pe:
Potrivit tradiţiei populare, în noaptea solstiţiului de iarnă cerurile se deschid, iar toate dorinţele devin realitate.
Potrivit folclorului românesc, pe 21 decembrie, răul și binele se bat. Se spune că în ziua solstițiului de iarnă cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile.
În acea noapte, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer. În cazul celor care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți pe parcursul anului viitor.
Totodată, tradiția mai spune că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din țara noastră.