Solsitițiul de vară are loc, în acest an, mai devreme decât de obicei, fenomen care nu s-a mai întâmplat de 228 de ani. Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an și marchează începutul verii din punct de vedere astronomic.
Solstițiul de vară nu a mai început atât de devreme din anul 1796. De obicei, fenomenul are loc în 21 iunie, dar în acest an vara astronomică va începe mai devreme, din 20 iunie. Solstițiul va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când va avea loc cel mai timpurie solstițiul al secolului, conform Cancan.
Fenomenul are loc în momentul în care Pământul ajunge în punctul său orbita în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină, iar emosfera sudică, cea mai mică proporție de lumină. În timpul solstițiului, Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer în timpul zilei, drept pentru care ziua este cea mai lungă din an. Începând din această dată, zilele vor începe să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.
Echinocțiurile și solstițiile sunt valabile pentru emisfera nordice, iar în emisfera sudică ele sunt opuse pentru că anotimpurile sunt determinate de direcția pe care o indică Polul sud al Pământului, nu de Polul nord.