Când se pune, de fapt, varza la murat? Secretul pe care puţină lume îl ştie

Publicat: 23 08. 2017, 15:00

Potrivit tradiţiei, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Pentru ca murăturile să fie gata acrite până la Postul Crăciunului, ar trebui să te apuci de borcane în ziua Sfântului Dumitru. Dacă vrei ca varza să fie bună până la Postul Paştelui, este indicat să pui varza la borcane de Sfântul Andrei.

VARZĂ MURATĂ reţetă. Verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
Apoi trebuie spălate și scobite de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi se așează verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

VARZĂ MURATĂ reţetă. Cureți bine butoiul de varză (îl speli și-l zvânți) apoi așezi pe fundul lui câțiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguțe de cimbru, piper (legat în săculețe de tifon), mărar uscat. Cureți și tai morcovi și rădăcini de țelină în felii rotunde, cureți și tai pe lungime rădăcini de hrean – și le arunci și pe ele în butoi (poți să le pui pe toate ori numai o parte și restul să le tot arunci printre căpățânile de varză, pe măsură ce le îndeși în butoi).

VARZĂ MURATĂ reţetă. După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce este încheiată operațiunea de punere a bunătăților în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apa, că să se aşeze”.

VARZĂ MURATĂ reţetă. După aceea se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun. Pentru că verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așează niște teascuri peste care se pune o piatră.

VARZĂ MURATĂ reţetă.
În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.