Colindatul, în perioada Crăciunului este una dintre activitățile preferate ale copiilor. Tocmai de aceea, în fiecare an, micuții, dar și adolescenții se strâng în grupuri și pornesc la colindat, fie că stau la oraș sau la sat. Totuși, odată cu noile generații apare și întrebarea „cînd se merge la colindat”, având în vedere că în prezent, copiii sunt pasionați mai mult de tehnologie.
Colindătorii merg din casă în casă și aduc, prin cântecele lor, bucurie, voie bună și un zâmbet pe chipul privitorilor.
Perioada de colindețe începe din data de 6 decembrie, Sf. Nicolae și se încheie în ziua de 7 ianuarie, de Sf. Ioan. Copii încep să meargă să colindele ulițele din sat încă de la Sfântul Nicolae, dar cea mai importantă seara este cea de 24 decembrie, seara de Ajun.
În seara de Ajun și în dimineața zilei de Crăciun, copii merg să colinde cu Steaua. Printre colindele din ziua de Ajun se mai numără și „Dom Dom, să înălțăm!”, „Pornirea Magilor spre stea”.
În trecut, tradiția spunea că la sate, copiii colindau ulițele troienite în costume populare și opinci, șosetele din lângă fiind principalul element care le ținea de cald. Tot în trecut, copiii primeau portocale, eugenii, cozonaci și bomboane la colindat, însă cu trecerea anilor au început să se dea și bani pentru colindători.
Crăciunul este unul dintre cele mai bune momente de colindat pentru copii, aceștia având șansa să își câștige ceva bani de buzunar pentru Crăciun, pe care îi împart cum vor ei, iar apoi fiecare își ia partea care i se cuvinte.
De Crăciun, colinda începe, în cele mai multe zone ale țării, în data de 23 decembrie, când se spune că nu se dau bani la colindători, ci mere sau covrigi. În această seara, tinerii și copiii interpretează versurile celor mai cunoscute colinde, iar cei care le deschis ușile îi servesc cu portocale, mere covrigi sau colaci.
Tot în seara dintre 23 și 24 decembrie, tinerii și copii pot merge cu „Bună dimineața la Moș Ajun”. În cazul acestui cântec, colinda începe de la miezul nopții și de încheie a doua zi, până la prânz.
În seara de Ajung și în dimineața zilei de Crăciun, copii încep să meargă cu Steaua cea care vestește nașterea Mântuitorului, iar în această zi colindătorii primesc și bani, nu doar covrigi și mere, fiind un motiv de bucurie pentru copiii din toată țara.
Una dintre cele mai remarcat și populare tradiții la români o reprezintă mersul cu ursul sau capra. Obiceiul ține de la Crăciun până la Revelion, iar de cele mai multe ori, mersul cu ursul începe înainte de Crăciun și ține până în ajunul anului nou, iar mersul cu capra începe în ajun de anul nou și ține până la începutul anului următor.
Capra și Ursul sunt obiceiuri practicate, în general, de adulți sau adolescenți, copiii fiind mai rar întâlniți la astfel de colinde. Mersul cu capra provine din Moldova, Ardeal, Muntenia și Oltenia.
Unul dintre colindele interpretate de Revelion, sau mai bine spus obiceiurile practicate de Anul Nou este mersul cu capra. Cetele de tineri se strâng și merg cu capra pe ulițe, din casă în casă, iar în schimbul colindei sunt răsplătiți cu portocale, covrigi și bani.
Sorcova este un alt colind de Revelion, fiind în general un mare motiv de bucurie pentru copii. Aceștia primesc bomboane, covrigi sau portocale, dar și bani. Cu Sorcova se merge în dimineața zilei de 1 ianuarie sau chiar în noaptea de Revelion, imediat după ora 00:00.