Botezul are o semnificație profundă, indiferent de cultura și religia despre care vorbim. Totuși, în funcție de acestea se stabilește la ce vârstă se botează copilul și care este ritualul specific.
Potrivit tradiției ortodoxe, botezul se face în primul sau în al doilea weekend, după ce trec cele 40 de zile de la nașterea copilului (aproximativ 7 – 8 săptămâni după naștere).
Tradiția bisericii recomandă ca botezul nou-născutului să se organizeze cât mai repede după nașterea sa.
Această rânduială la 40 de zile este de origine biblică. Noul Testament, prin Evanghelistul Luca amintește episodul în care Iosif și Fecioara Maria l-au adus pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim, fiind primit în brațele Dreptului Simeon – sărbătoare păstrată în Biserică sub numele „Întâmpinarea Domnului”, care are loc pe 2 februarie.
Despre Botez, părintele Calistrat Chifan spune că nu este o „habotnicire a bisericii”.
„Marele dar al Botezului nu este o habotnicie a bisericii. Prefer să nu-mi dai niciun leu, dar vino și-l botează. Ții copilul lipsit de lumina Sfintei Treimi și de puterea Duhului Sfânt, pentru că ești tu necredincios și habar n-ai ce-i cu Taina Botezului”, a spus părintele Calistrat Chifan, potrivit bzi.ro.
Părintele Calistrat îi îndeamnă pe toți credincioșii să vină la biserică în fiecare duminică, pentru a se întâlni cu Iisus Hristos.
„Eu le-am spus întotdeauna: Frate, îmbracă-te cu ce ai mai frumos, aranjează-te cu ce ai mai frumos, mănâncă ce-ți place, fă ce-ți place, nu uita că două ore, duminica, trebuie să I le dai Lui Hristos la biserică, la Liturghie.
Trebuie să vii, să te întâlnești cu El și să-I spui despre tine, despre casa, despre copiii tăi și despre familia ta. Intri în Biserică, poți să nu aprinzi nicio lumânare, că Biserica nu stă în lumânarea ta, poți să nu dai niciun leu la Biserică, că Biserica nu stă în leul tău, preotul are un salariu și nu moare de foame și, când s-a terminat Liturghia și s-a spus Tatăl Nostru, du-te acasă.
Dar tu, cât a stat Hristos în Biserică, tu stai cu El acolo, dacă vrei să nu-l cauți mai târziu în genunchi. Dacă, Doamne ferește, ne îngenunchează pe noi viața, e foarte greu. Dar dacă îngenunchem noi în sensul frumos al vieții, atunci e foarte bine de noi. Spune așa: „Fericită sluga pe care o va afla Domnul priveghind și nevrednică este sluga pe care o va afla lenevindu-se”, a declarat părintele Calistrat Chifan.