Când pot fi vaccinați tinerii împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, după ce au fost imunizați împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță: “Trebuie să avem grijă să nu se suprapună aceste vaccinuri”

Când pot fi vaccinați tinerii împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, după ce au fost imunizați împotriva COVID-19. Valeriu Gheorghiță: “Trebuie să avem grijă să nu se suprapună aceste vaccinuri”
Foto: Guvernul României / Facebook

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat joi cum își pot continua copiii schema de vaccinare după ce se imunizează împotriva COVID-19. Acesta a precizat că este important ca vaccinul împotriva COVID-19 să nu s esuprapună cu alte vaccinuri pentru a putea urmări potențiale efecte adverse. A dat ca exemplu vaccinul ROR, careprotejează împotriva rujeolei, oreionului si rubeolei și a precizat că este important să fie administrat la o distanță de 28 de zile.

“Schema de vaccinare a copiiilor este foarte clară, există un calendar al vaccinărilor care se updatează an de an. Recomandarea este în felul următor: dacă vorbim de combinarea unor vaccinuri cu tehnologii diferite și care conțin agenți biologici vii atenuați, cum este vaccinul ROR, este important să fie administrat la o distanță de cel puțin 28 de zile. Dacă vorbim de celelalte vaccinuri care conțin componente microbiene, vaccinuri cu virusuri omorâte, sau vaccinuri pe baă de ARN mesager, recomandarea este să avem cel puțin două săptămâni interval de timp între aceste două administrări, tocmai pentru a putea supraveghea reacțiile adverse care pot să apară după fiecare tip de vaccin în parte. Noi știm că în cadrul programului de vaccinare, de pildă la două luni, avem vaccinarea cu vaccin hexavalent, avem și vaccin antipneumococic, avem și vaccinarea antipoliomelitică, avem și vaccinarea antirotavirus. Sunt mai multe vaccinuri care se administrează în același moment. Problema este de respectarea schemei de vaccinare, tocmai pentru că sunt vaccinuri care se adminsitrează într-o schemă cu trei doze. Sunt vaccinuri care se administrează într-o schemă cu trei doze, și atunci trebuie să avem grijă să nu se suprapună aceste vaccinuri.

Trebuie să stablim cu medicul care ne recomandă schema de vaccinare să fie schema să nu existe suprapuneri de la o zi la alta. Este important ca fiecare copil în parte să urmeze și s completeze schema de vaccinare din programul național de vaccinare. Să includă și vaccinarea împotriva COVID-19 ca măsură eficientă de protejare”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`