Când polițistul devine agresor. Cum a aflat un procuror că un bărbat prins la furat a fost bătut de agentul care-l ancheta: „M-a proiectat cu capul de gresie”

Când polițistul devine agresor. Cum a aflat un procuror că un bărbat prins la furat a fost bătut de agentul care-l ancheta: „M-a proiectat cu capul de gresie”
Sursa foto: Poliția Română / Facebook

Un fost polițist al Secției 24 din București a fost condamnat la 10 luni cu suspendare și muncă în folosul comunității după ce, în martie 2020, a lovit un bărbat pe care-l ancheta pentru furt. Agentul trebuie și să-i plătească daune morale hoțului. Hoțul, la rândul său, n-a mai fost trimis în judecată pentru furt deoarece s-a împăcat cu victima. În schimb, a primit peste 7 ani de închisoare pentru alte infracțiuni, inclusiv trafic de minori în formă continuată, informează Libertatea.

Cum și-a dat seama procurorul că polițistul l-a bătut pe hoț

În noaptea de 6 spre 7 martie 2020, Jenel F., în vârstă de 29 de ani, și prietenul său, Florin B, au fost prinşi după ce au furat catalizatorul de evacuare a gazelor de la o maşină parcată în Sectorul 5, pentru cele câteva grame de platină din interiorul piesei. Jenel F. a fost dat de gol de mâinile sale murdare de funingine.

În acea noapte, ambii au fost duși la Secția 24 Poliție, iar a doua zi au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, pentru propunerea de arestare preventivă. Procurorul de caz a văzut că Jenel F. avea ochiul vânăt. Întrebat, tânărul a spus că s-a lovit singur în timp ce fugea de poliție. Numai că, uitându-se în dosar, procurorul a constatat că în pozele făcute la poliție acesta nu avea urme de lovituri.

Suspectând că bărbatul fusese agresat în secția de poliție, procurorul a cerut imaginile de pe camerele video din interiorul clădirii și a constatat și din ele că Jenel F. nu avea faţa lovită.

Magistratul a insistat să afle adevărul, așa că hoțul a recunoscut până la urmă că a fost bătut de „un poliţist înalt, bine făcut şi cu chelie. Mi-a zis că l-am făcut să vină de-acasă, deşi are copil mic. Mi-a ordonat să mă aşez culcat pe podea, apoi m-a lovit cu piciorul în zona din spate a gâtului şi m-a proiectat cu capul de gresie”.

Şi prietenul lui, Florin F., a mărturisit că „un poliţist cu chelie i-a dat lui Jenel un pumn, în zona ochilor, l-a pus la pământ, i-a pus piciorul pe cap şi i-a răsucit mâinile la spate”.

Procurorul a descoperit că agresorul era comisarul Ioan Ludu. Imediat după ce a aflat că e cercetat pentru purtare abuzivă, acesta a cerut ieșirea la pensie. Avea 51 de ani. Solicitarea i-a fost aprobată în iunie 2020.

Polițistul, pensionat între timp, nu și-a recunoscut inițial faptele

Ludu a fost audiat, în calitate de suspect, abia în iunie 2022, iar atunci a declarat că „F. Jenel s-a lovit cu capul de pereţi, atunci când a auzit că vreau să-i fac propunere de arestare preventivă, pentru furt”.

În iulie 2022 s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale. Raportul INML, gata în februarie anul acesta, a concluzionat că leziunile traumatice s-ar fi putut produce „în circumstanţele afirmate de victimă, respectiv prin lovire cu corp dur, în timp ce acesta se afla aşezat pe podea ventral, şi prin lovirea consecutivă de plan dur a extremităţii cefalice”.

Ioan Ludu a recunoscut faptele abia după ce a aflat că e inculpat. El a spus că l-a lovit pe Jenel F. deoarece era nervos, pentru că în acea zi copiii săi aveau probleme de sănătate și trebuia să aibă grijă şi de soacra lui, care și ea era bolnavă. În martie anul acesta, procurorii i-au propus lui Ludu să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă acesta a refuzat.

La primul termen de judecată, Ioan Ludu a anunțat că-şi recunoaşte faptele şi a solicitat aplicarea procedurii simplificate, ce reduce cu o treime limitele pedepselor.

Pe 7 septembrie, Judecătoria Sectorului 5 l-a condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare deoarece prin fapta lui „a afectat prestigiul activităţii Secţiei 24 Poliţie, precum şi întregii profesii de poliţist, afectând încrederea cetăţenilor în organele de ordine şi siguranţă publică ale statului” și „este inadmisibil cum tocmai un organ de poliţie care trebuie să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile să se transforme în agresor”.

Fostul polițist trebuie să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii.

La proces, Jenel F. a cerut ca polițistul să-i plătească 20.000 de euro daune morale, dar instanța a stabilit că suma de 10.000 de lei „e suficientă, pentru a compensa prejudiciul moral”. Decizia nu este definitivă, precizează Libertatea.

Jenel F., peste 7 ani de închisoare pentru alte infracțiuni

Jenel F. și prietenul său n-au mai fost trimiși în judecată deoarece s-au împăcat cu proprietarul mașinii. Doar le-a fost confiscat flexul folosit în noaptea furtului.

În schimb, Jenel F. a primit 7 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de minori în formă continuată (exact atunci când a fost prins la furat de polițiştii de Secția 24, Jenel F. racolase o adolescentă de 17 ani, pe care o obliga să se prostitueze), pentru o contrabandă cu țigări comisă în 2018 și pentru furt de cabluri.

„Vezi, mă, ce poate să facă poliția română?”

Libertatea amintește de un caz chiar mai grav, petrecut în august 2020, în contextul pandemiei. Ionuţ Ghiorghe și Teodor Gheorghe s-au contrat cu mai mulți polițiști deoarece aceștia voiau să amendeze un bărbat pentru că nu purta masca de protecție, deși nici ei nu aveau mască. Cei doi au sărit în apărarea bărbatului respectiv.

Teodor a fost dus de agenți în cartierul Ferentari şi abandonat acolo, iar Ionuţ a ajuns pe un câmp, lângă Jilava, unde șase poliţişti l-au lovit cu pumnii, cu bocancii şi cu tomfele. 34 de urme de lovituri a numărat legistul.

Potrivit procurorilor, după bătaie, agentul Viorel Șeicaru, şeful poliţiştilor, a urinat peste victimă şi i-a spus: „vezi, mă, ce poate să facă poliția română?”.

Nouă poliţişti au fost acuzaţi de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi purtare abuzivă. Doi dintre ei și-au recunoscut vina. Procesul de la Tribunalul Bucureşti a început abia în septembrie anul trecut și continuă încă. În mod straniu, ambii bărbați au murit între timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`