Când începe și cine intră în cea de-a doua etapă a campaniei naționale. Valeriu Gheorghiță: Toate persoanele vor avea acces la vaccinare

Publicat: 11 01. 2021, 18:59
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat cine intră în cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Pe lângă angajații din sectoarele esențiale, în această etapă se vor vaccina și persoanele care suferă de boli cronice.

Persoanele cu boli cronice, vaccinate în cea de-a doua etapă

În cazul lor, medicul Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a precizat faptul că programarea persoanelor cu boli cronice se va face prin intermediul medicului de familie, acesta fiind cel care știe cel mai bine istoricul pacientului.

„Aceste categorii de boli cronice expun persoana la un risc de a dezvolta o formă de boală mai gravă. Ar trebui să ia legătură cu medicul de familie pentru informare și programare(…)Programarea în sistemul informatic se va face la persoanele cu boli cronice prin intermediul medicului de familie, care cunoaște istoricul medical al pacientului. În cazul în care persoana respectivă nu are medic de familie se poate programa prin call center sau se poate programa prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială sau prin aparținători.Aparținătorii asigură și transportul bunicului sau părintelui și atunci e firesc să existe această posibilitate de programare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Cine intră în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat și ce angajați intră în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, ei urmând să fie vaccinați tot în cea de-a doua etapă a campaniei naționale.

Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, Poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase (…) personalul din domeniul telecomunicațiilor, radio, televiizune națională chiar personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescu de expunere la infecția cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Mai mult decât atât, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID dă asigurări că toate persoanele care doresc se vor putea imuniza împotriva noului coronavirus.

Toate persoanele vor avea acces la vaccinare. Este doar o etapizare, care este impusă de un risc și de un calendar de livrare a dozelor de vaccin și este important așa cum am început cu personalul medical, în următoarea etapă să protejăm personalul vulnerabil și cel la risc”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.