Când devine periculoasă lumina solară. „Există dovezi că afectează funcţia sistemului imunitar”

Când devine periculoasă lumina solară. Există dovezi că afectează funcţia sistemului imunitar
Foto simbol: Pixabay

Lumina solară are numeroase beneficii pentru organism şi are un rol important în producerea vitaminei D. Cu toate acestea, dacă ne expunem excesiv la radiaţia UV putem fi predispuși la diferite riscuri.

Cancer de piele, afecţiuni oculare, îmbătrânirea precoce a pielii sunt printre problemele de sănătate cu care este asociată expunerea excesivă la radiații UV, potrivit Adevarul.

„Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice. Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite şi fotocojunctivite).  Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcţia sistemului imunitar”, arată Direcţia de Sănătate Publică Argeş pe pagina de Facebook Promovarea Sănătăţii Argeș.

Potrivit sursei citate, incidenţa cancerelor cutanate care nu sunt melanom şi melanom a crescut în ultimele decenii. În prezent, între două şi trei milioane de cazuri cancer de piele non-melanom şi 132.000 de cancere de piele de tip melanom apar la nivel global în fiecare an.

„Unul din trei cancere diagnosticate este un cancer de piele şi, potrivit Statisticilor Fundaţiei pentru Cancerul de Piele, pe măsură ce nivelurile de ozon sunt epuizate, atmosfera îşi pierde din ce în ce mai mult funcţia de filtrare şi de protecţie şi mai multă radiaţie UV solară ajunge la suprafaţa Pământului. Incidenţa globală a melanomului continuă să crească – totuşi, principalii factori care predispun la dezvoltarea melanomului par a fi legaţi de expunerea recreativă la soare şi de o istorie de arsuri solare”, se mai arată în postare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`