Când ar urma să lovească valul 5 în România? Avertismentul specialiștilor: Numărul cazurilor va crește din decembrie

Când ar urma să lovească valul 5 în România? Avertismentul specialiștilor: Numărul cazurilor va crește din decembrie
Un bărbat, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la Terapie Intnsivă după ce a fost confirmat cu botulism. Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Medicul Octavian Jurma consideră că în România numărul persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2 va crește în decembrie. Acesta estimează că valul 5 al pandemiei va începe în februarie.

Când ar urma să vină valul  în România

„Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creștere lentă cu oscilații mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanței din decembrie când testarea va coborî la minimele anului. Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) față de valul 4 din Franța sau Italia și va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunțat și de col. dr. Gheorghiță. În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.

Specialistul mai susține că orice prognoză în România este mult îngreunată de „raportarea incompletă a datelor rezultate din secvențiere și de inhibarea testării”.

De aceea, Jurma crede că în prezent situația epidemiologică este mult mai gravă decât o arată statisticile.

„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină și vaccinarea vestice. Cum e posibil așa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absența ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situația din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din țările care iau la incidențe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autoritățile de la noi la 20 la mie”, a precizat Jurma.

Ultimul bilanț al pandemiei

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate, în România, 2.796 de cazuri de coronavirus, potrivit datelor anunțate miercuri de Grupul de Comunicare Stretegică.

De asemenea, în ultima zi au fost raportate 231 decese, dintre care 36 anterioare.

„Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 24 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.796 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 231 decese dintre care 36 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său