Dr. Raed Arafat a anunțat în cursul zilei de luni, prelungirea stării de alertă. Pe fondul trendului descendent al cifrelor crizei COVID, secretarul de stat de la Ministerul de Interne a vorbit și despre scenariul în care România va renunța la starea de alertă.
Șeful DSU nu a precizat un termen precis, însă a anunțat că se ia în calcul acest scenariu, care ar urma să fie implementat după ce se va constata o „stabilizare” din punct de vedere epidemiologic.
„Analiza care s-a făcut la CNCCIrecunoaște căsituația este spre îmbunătățire, dar va trebui săvedem luna asta ce urmează, dacăîncepe săurce numărulcazurilor. Stareade alertăne pune la dispoziție săluăm niște măsuri necesare, de urgență. Când se stabilizeazăsituația, când totul este OK, vom vedea. Într-o lună, două… Nimeni nu are niciun interes săținăRomânia înstare de alertăcu o zi în plus.
Situația depinde de când vomajunge la o stabilitateși când vom vedea cănu vom mai avea nevoie de ea. În secunda în care vedem stabilitate, evident cănu vom mai vedea motiv pentru prelungirea ei (n.r. – a stării de alertă).
Măsurile de relaxare vor fi luate treptat, așa cum a zis și dl. prim-ministru, pentru areluaactivitățile cu cel mai mic risc posibil”, a declarat Arafat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Până astăzi, 10 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.066.731 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.015.092 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 620 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
Până astăzi, 29.034 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 09.05.2021 (10:00) – 10.05.2021 (10:00) au fost raportate 68 de decese (34 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 20 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 27 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 13 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.
66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.525. Dintre acestea, 962 sunt internate la ATI.