Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem

Publicat: 25 10. 2024, 21:34
Sursa foto: Freepik

La sfârșitul săptămânii se va trece la ora de iarnă, adică se va da ceasul înapoi. Acest sistem este agreat de mulți dintre noi, deși în realitate aceasta este ora standard a țării noastre, numită „Timp Legal Român”.

Ce efecte produce ora de iarnă

„Mai obosită, dar mă acomodez”, spune o tânără. „O să ne afecteze un pic, o să se facă zi mai repede, seara se înnoptează mai tare, o să ne dea un pic peste cap şi sănătatea, şi gândirea noastră”, mărturiseşte o femeie, conform observatornews.ro. 

„Mi se pare că dăm randament mult mai puţin, cel puţin şi la şcoală, şi pentru elevii care învaţă după-amiaza e obositor!”, a afirmat o altă tânără.

Conform unui studiu recent, 80% dintre români sunt nemulțumiți și simt disconfort în urma trecerii la ora de iarnă. Cea mai afectată este starea de spirit, iar atunci când vine vorba despre efectele asupra vieții personale, aproape jumătate dintre români spun că acestea sunt minore, iar doar un sfert dintre conaţionali consideră că există un impact major. Astfel, 1 din 2 români consideră că trecerea la ora de iarnă este inutilă.

Adaptarea la ora de iarnă ar trebui să dureze două săptămâni

Una dintre principalele probleme este somnul, care este dat peste cap din cauza acestui sistem. „O toropeală la nivelul corpului, o stare de tristeţe, de supărare nejustificate, iritabilitate, furie şi nervozitate mult mai accentuate”, explică Cristian Grigore, Psiholog Institutul Socola Iași.

O adaptare normală la ora de iarnă ar trebui să dureze două săptămâni. „În partea a doua a zilei e bine să nu ne mai expunem stimulilor cum ar fi consum de alcool sau de cafea, partea de exerciţii fizice sportul e foarte preţios, dar nu înainte de culcare. Cred că e important să devenim conştienţi de gândurile pe care le avem”, recomandă Cristian Grigore, Psiholog Institutul Socola Iași.

Când a introdus România acest sistem

România a introdus ora de iarnă în timpul Primului Război Mondial. În Uniunea Europeană se poartă discuții încă din 2019 privind eliminarea orei de vară. Totuși, o decizie încă nu a fost luată, deoarece statele forului comunitar trebuie să se pună de acord pe acest subiect, conform Comisiei Europene.

Totuși, există țări precum Rusia, Islanda și Belarus care au renunțat la acest sistem.