Campania de vaccinare, care în primă fază s-a adresat cadrelor medicale,a debutat în România în data de 27 decembrie 2020.
Etapa a 2-a a campaniei de vaccinare este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.
Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie,a spusmedicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Digi 24.
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de Guvern,că a fost introdusă etapa a treiaîn care vor fi vaccinați cu prioritate angajații esențiali din mediul privat. Până acum etapa a treiaera inclusă toată populația adultă.
„A fost introdusă etapa a treia A.Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu.
„În etapa a doua intră personalul cheie și aici să fie clar. Vorbim de personal cheie din instituțiile publice. Atunci când se vor face aceste liste le recomand, le spun conducătorilor acestor instituții să aibă în vedere acel personal esențial, nu vorbim de toată instituția în aceste etape.În etapa a doua încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o la înregistrare 75% vârstânici și persoane cu boli cronici, 25% angajați esențiali”, a mai spus premierul.
Acesta a mai precizat că se așteaptă ca etapa a treia de vaccinare să fie demarată mai repede, dacă producătorii de vaccin vor respecta planul de livrare.
„Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, care era programată să înceapă în luna aprilie, dacă vor veni aceste vaccinuri. Dacă Moderna se ține de plan, putem să demarăm mai repede etapa a treia. Și dacă AstraZeneca se ține de plan atunci cu siguranță vom accelera toate etapele.”, a mai declarat Florin Cîțu.
Platforma națională dedicată înscrierii la vaccinarea anti-COVID se modifică, după cum a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Noua Hotărâre aduce o serie de modificări, fiind adăugate categorii profesionale și sociale atât în prima cât și în cea de-a doua etapă de vaccinare. Totodată, se vor putea vaccina și cetățenii străini care locuiesc în România.
„Prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”, se arată în Hotărârea de Guvern de miercuri.
În etapa a II-a de vaccinare au fost adăugați casierii din supermarket, personalul navigant român și cel care își desfășoară activitatea pe platforme marine, dar și persoanele cu handicap, persoanele imunodeprimate și însoțitorii acestora.
În prima parte din cea de-a treia etapă se vor vaccina persoanele din sectorul privat, care intră în contact cu un număr mare de persoane.
„În etapa a II-a încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrare, sau la înrolarea în platformă, deci 75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice, deci asta ar fi un procent. Restul sunt persoane din (n.r. – activități) esențiale în funcționarea statului. Veți vedea exact categoriile, sunt mai multe, le veți vedea acolo exact pe fiecare în parte. Etapa a III-a a fost spartă, în etapa III A și etapa a III-a clasică. La 3 A vă spun că sunt, de exemplu, în special cred că sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat”,a adăugat premierul Florin Cîțu.