Când ar putea începe etapa a treia de vaccinare anti-Covid, pentru populația adultă a României

Când ar putea începe etapa a treia de vaccinare anti-Covid, pentru populația adultă a României
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Campania de vaccinare, care în primă fază s-a adresat cadrelor medicale,a debutat în România în data de 27 decembrie 2020.

Etapa a 2-a a campaniei de vaccinare este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie,a spusmedicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Digi 24.

Florin Cîțu a anunțat adoptarea unei HG pe strategia de vaccinare: Noi categorii, în a doua etapă

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de Guvern,că a fost introdusă etapa a treiaîn care vor fi vaccinați cu prioritate angajații esențiali din mediul privat. Până acum etapa a treiaera inclusă toată populația adultă.

„A fost introdusă etapa a treia A.Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu.

„În etapa a doua intră personalul cheie și aici să fie clar. Vorbim de personal cheie din instituțiile publice. Atunci când se vor face aceste liste le recomand, le spun conducătorilor acestor instituții să aibă în vedere acel personal esențial, nu vorbim de toată instituția în aceste etape.În etapa a doua încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o la înregistrare 75% vârstânici și persoane cu boli cronici, 25% angajați esențiali”, a mai spus premierul.

Acesta a mai precizat că se așteaptă ca etapa a treia de vaccinare să fie demarată mai repede, dacă producătorii de vaccin vor respecta planul de livrare.

„Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, care era programată să înceapă în luna aprilie, dacă vor veni aceste vaccinuri. Dacă Moderna se ține de plan, putem să demarăm mai repede etapa a treia. Și dacă AstraZeneca se ține de plan atunci cu siguranță vom accelera toate etapele.”, a mai declarat Florin Cîțu.

Platforma națională dedicată înscrierii la vaccinarea anti-COVID se modifică, după cum a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Lista completă a persoanelor care se pot vaccina în etapa a II-a. Toate categoriile profesionale adăugate de Guvern

Noua Hotărâre aduce o serie de modificări, fiind adăugate categorii profesionale și sociale atât în prima cât și în cea de-a doua etapă de vaccinare. Totodată, se vor putea vaccina și cetățenii străini care locuiesc în România.

„Prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, precum și străinilor cu ședere legală pe teritoriul României”, se arată în Hotărârea de Guvern de miercuri.

Lista completă a persoanelor care se pot vaccina în etapa a II-a

În etapa a II-a de vaccinare au fost adăugați casierii din supermarket, personalul navigant român și cel care își desfășoară activitatea pe platforme marine, dar și persoanele cu handicap, persoanele imunodeprimate și însoțitorii acestora.

Categoriile de persoane care se pot vaccina în etapa a II-a:

  • personal-cheie din instituţiile statului, Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului,Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora
  • personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European.
  • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație
  • directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști;
  • personalul din administrația publică locală;
  • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
  • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
  • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
  • inspectorii sociali și personalul care își desfășoară activitatea în relația directă cu beneficiarii din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și
  • a structurilor subordonate acestora.
  • personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
  • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
  • personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare

Persoanele care se pot vaccina în etapa a III-a

În prima parte din cea de-a treia etapă se vor vaccina persoanele din sectorul privat, care intră în contact cu un număr mare de persoane.

„În etapa a II-a încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrare, sau la înrolarea în platformă, deci 75% vârstnici, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice, deci asta ar fi un procent. Restul sunt persoane din (n.r. – activități) esențiale în funcționarea statului. Veți vedea exact categoriile, sunt mai multe, le veți vedea acolo exact pe fiecare în parte. Etapa a III-a a fost spartă, în etapa III A și etapa a III-a clasică. La 3 A vă spun că sunt, de exemplu, în special cred că sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat”,a adăugat premierul Florin Cîțu.

Lista persoanelor care se vor vaccina în etapa a III-a:

  • lucrătorii din Industria extractivă,
  • lucrătorii din Industria prelucrătoare
  • lucrătorii din Hoteluri și restaurante
  • lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte
  • activități de înfrumusețare
  • lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative
  • lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;
  • persoanele cazate în centrele regionale de proceduri și cazare ale solicitanților de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
  • persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luați în custodie pubIică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
  • persoane private de libertate;
  • persoane care asigură infrastructura de comunicații;
  • lucrătorii din domeniul muzeal și al colecțiilor publice;
  • lucrătorii din biblioteci.
  • populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute anterior
  • populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`