Când ar putea începe campania de vaccinare anti-Covid în România și cum s-ar desfășura aceasta

Publicat: 24 11. 2020, 11:54
Foto: Pixabay.com

În cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România în primul trimestru al anului viitor, a declarat președintele Klaus Iohannis. Primii care vor fi vaccinați sunt angajații din domeniul sănătății și persoanele din categorii vulnerabile, a spus Iohannis.

Detalii despre campania de vaccinare anti-COVID

Șeful statului a subliniat că este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.

“Trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluția pandemiei la noi în țară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, de eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor.

“Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului”, mai spune Klaus Iohannis.

Din grupurile prioritare fac parte personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale, populația cu risc ridicat și personalul din domenii-cheie Vaccinarea se va face etapizat.

Se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare, medicină de familie, echipe mobile pentru celelalte categorii Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice pentru fiecare vaccin.

Ministerul Apărării va asigura depozitul central și cele șase depozite regionale Comunicarea clară cu cetățenii e esențială, la fel ca și combaterea dezinformării.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

Comunicarea clară și transparentă cu cetățenii, și în special cu grupurile țintă, este esențială, la fel ca și combaterea dezinformării și a diseminării informațiilor false.

Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, prioritate la vaccinul anti-COVID

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinareanti-COVID-19a declarat că persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cornice se vor afla printre categoriile ce vor avea prioritate la vaccinare.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.