Când ajunge „vârful de debit” al Dunării în România. Comitetul pentru Situații de Urgență, convocat la minister
După ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta, ministrul Mediului a declarat miercuri seară că specialiştii au estimat când va fi „vârful de debit” pe Dunăre în România şi că autorităţile sunt în alertă.
Trebuie să ne aşteptăm la un debit de 9200-9500 m³
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a explicat miercuri seară, la Antena 3, că, pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România, în jurul datei de 28-29 septembrie. Pentru că până ajunge la noi Dunărea mai adună şi apele altor râuri, trebuie să ne aşteptăm la un debit de 9200-9500 m³, potrivit specialiștilor.
„Astăzi (miercuri – n.n) vă pot spune că la Budapesta avem un debit de 6.300m³/s și se estimează că va exista un vârf maxim de 8.700m³/s în data de 22 septembrie.”
Mircea Fechet a precizat, de asemenea, că autorităţile sunt în alertă şi că în cursul zilei de joi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a se stabili primele măsuri, arată Adevărul.
El este încrezător că nu vor fi mari probleme, ţinând cont că în 2006 ne-am confruntat cu o situaţie similară, atunci Dunărea având un debit şi mai mare, de 15.800m³/s la intrarea în ţară.
Potrivit ministrului Fechet, atunci când vine vorba despre Dunăre, din momentul în care cotele cresc în Budapesta, autorităţile române au cel puţin o săptămână la dispoziţie pentru a se pregăti. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere riscul de inundaţii, care este mai crescut la gurile de vărsare a Dunării, în deltă.