Procurorii DNA anchetează modul în care a fost finanțată comapania prezidențială a lui Mircea Geoană.
Potrivit site-ului România Liberă, ar fi vorba despre finanțări ilegale pentru ca în schimb unii oameni de afaceri să primească diferite avantaje în cazul în care Geoană ar fi ieșit președinte.
Procurorii au pus sub acuzare pe președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu și patronul InterAgro și al echipei de fotbal de Liga I, Ioan Niculae, pentru modul în care au strâns bani pentru compania lui Mircea Geoană.
Sursele României Libere susțin că Ioan Niculae ar fi vrut ca după câștigarea alegerilor prezidențiale de către fostul președinte al Senatului, Mircea Geoană, să aibă un cuvânt de spus în numirea viitorului Ministru al Economiei. Niculae l-ar fi propus pe directorul Transgaz și Romgaz. Și Ioan Niculae ar fi avut un motiv întemeiat pentru această propunere, pentru că o parte din companiile controlate de patronul InterAgro, mai ales combinatul Azomureș, au nevoie de gaze la preț preferențial pentru a putea obține un profit substanțial.
Finanțarea s-ar fi făcut parțial, folosind ca paravan un institut de sondare a opiniei publice. InterAgro ar fi plătit 150.000 de euro către Insomar, pentru un pseudo-studiu care nu ar fi fost făcut niciodată.
Insomar este un institut de sondare a opiniei publice, condus de Sorin Ovidiu Vîntu. DNA arată că “responsabil” de relația PSD-Insomar se face Viorel Hrebenciuc, liderul social-democrat Bacău.
În același dosar este pus sub acuzare și Gheorghe Teodorescu, unul din șefii Insomar, cunoscut ca un aproapiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
După publicarea acestor date oferite de sursa precizată, Mircea Geoană a declarat că nu are legătură cu finanțara campaniei din 2009.
“Nu am niciun fel de cunoștință despre sume de bani solicitate în mod ilegal pentru finațarea campaniei prezidențiale din 2009. Sper ca situația descrisă de mass-media să-și găsească foarte rapid răspuns în justiție, pentru că nu vreau în niciun fel ca numele meu să fie legat, chiar și în calitate de martor, de practici ilegale de finanțare a campaniilor electoarale”.
Mai mult, fostul social democrat susține că dacă într-adevăr s-au cerut bani în mod ilegal pentru finanțarea campaniei prezidențiale a PSD, atunci justiția trebuie să-și facă datoria și să-i trimită în judecată pe cei vinovați.