Căminele studențești vor fi modernizate. Cât va investi Guvernul în infrastructura lor pentru noul an universitar

Publicat: 21 08. 2024, 13:53
Actualizat: 21 08. 2024, 13:53
Sursa foto: Freepik.com

Căminele studențești din București, Timișoara și Oradea care sunt suprapopulate  vor fi modernizate. Guvernul va aloca 40 de milioane de lei pentru finalizarea lucărilor de modernizare.

Căminele studențești din țară sunt suprapopulate

În ultimii ani, căminele studențești s-au suprapopulat, astfel că aceste fonduri oferite de Guvern vor contribui la crearea unor spații moderne pentru studenți. Printre căminele care se confruntă cel mai mult cu suprapopularea sunt Politehnica București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Oradea. În prezent, acestea nu fac față cererilor de cazare pentru începutul de an universitar 2024-2025.

Ministerului Educației va avea un buget suplimentat cu 40 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru a finaliza aceste lucrări. Din această sumă vor fi modernizate și alte 30 de cămine studențești din țară, potrivit adevărul.ro. 

„În zona universitară, sprijinim Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, precum și Politehnica București pentru finalizarea lucrărilor la căminele studențești. Ministerul Educației va primi în plus 40 de milioane de lei necesari pentru continuarea investițiilor în extinderea spațiilor de cazare și de învățământ”, a declarat premierul.

Numărul de studenți a crescut

Numărul de studenți, atât cei din țară, cât și din străinătate, a crescut considerabil în urma promovării programelor de studii. Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a solicitărilor de cazare.

„Datorită solicitărilor mari de cazare la începutul fiecărui an universitar făcute de studenții anului I, studenții cazați din ceilalți ani, studenții admiși prin diverse programe de învățământ (Erasmus+Erasmus Mundus etc.), se produce o suprapopulare a căminelor studențești.

În aceste condiții, numărul de studenți cazați în cămin depășește numărul normat de cazare al căminelor.

Căminele actuale oferă în prezent condiții minime pentru studenți, mai ales în ceea ce privește spațiile de studiu. În prezent, lipsa spațiilor de cazare moderne oferite de universități conduce la necesitatea închirierii de locuințe de piață de către studenți și astfel costurile plătite de aceștia sunt foarte ridicate”, se arată în document.