Camere de supraveghere la examenul de bacalaureat – Cine se uită și de ce?

Camere de supraveghere la examenul de bacalaureat – Cine se uită și de ce?

Camerele de supraveghere sunt omniprezente. Ele nu vor lipsi nici de la sesiunea a doua de bacalaureat 2018. Prima probă, cea scrisă, la Limba și literatura română, va fi în data de 20 august. Cu siguranță elevilor nu le va conveni prezența acestor camere agățate de tavanul clasei, ei vor ști că în plus față de profesorii supraveghetori va mai exista cineva care va privi direct spre ei prin monitorul conectat la dispozitive. Profesorii sunt încântați de standardele îmbunătățite, pentru că așa pot descoperi „bunele practici” ale unor elevi în ceea ce privește tentativele de a copia.

Încercarea de prevenire a copiatului în sala de examen la bacalaureat

Prin hotărârea Ministerului Educației Naționale, comisiile de bacalaureat sunt obligate să asigure dotarea sălilor, unde vor avea loc probele acestui examen, cu camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea fraudelor. Aceste măsuri s-au luat în colaborare cu autoritățile publice locale. Toate sălile de examen unde vor avea loc probele examenului de bacalaureat național vor dispune de camere funcționale de supraveghere audio-video. Activitatea de monitorizare trebuie să fie gata pregătită până la începerea probelor de examene.

Această măsură are ca scop desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat, respectiv prevenirea copiatului în timpul probelor scrise susținute de elevi. Comisiile de bacalaureat vor verifica prin sondaj aceste înregistrări audio-video din sălile unde au loc examenele de bacalaureat, după încheierea probei scrise. Dacă apar tentative de fraudă sau nereguli se va face o verificare a tuturor înregistrărilor din sălile de examen în care se descarcă subiectele, se predau și se preiau lucrările scrise, sau în care se scanează lucrările.

Ministrul Educației a anunțat măsurile care se vor lua în caz de fraudă sau de tentativă de fraudă. Acestea presupun eliminarea candidaților din examen și chiar nerecunoașterea notelor la probele pe care le-au promovat anterior. De asemenea, elevii care au încălcat regulile nu vor putea participa la următoarele două sesiuni de bacalaureat.

Cele mai noi metode prin care elevii pot copia la examene

În prezent părinții cred că elevii sunt examinați într-un mod prea strict, fiind monitorizați prin camerele de supraveghere. De asemenea, ei au o viziune slabă despre tentativele de copiere ale elevilor, despre modalitățile uimitoare prin care aceștia pot copia la examenele de bacalaureat. Folosirea telefonului mobil nu mai este valabilă pentru că oricum elevii nu au voie cu telefon în sala de examen. De asemenea ei trebuie să lase toate obiectele personale într-o sală pe care a stabilit-o în acest scop comisia de bacalaureat.

Am stat de vorbă cu administratorul magazinuluidecopiat.comși am ajuns la concluzia că elevii nu sunt deloc speriați de faptul că sunt monitorizați. Ei continuă să achiziționeze noi gadget-uri pentru a copia în ciuda faptului că astfel de camere de supraveghere există în școlile din întreaga țară.

Elevii sunt încântați că acum au apărut cele mai tari metode de copiat, încât nimeni nu se va prinde de acest fapt. Microcăștile pentru copiat realizate dintr-un material la culoarea pielii sunt cele mai eficiente metode de copiat și sunt preferate de elevi. Unele au Bluetooth pentru conexiunea la telefon, altele sunt mult mai performante și nu necesită Bluetooth. Sunt sisteme de copiat simple, ieftine și care nu pot fi observate de cei din jur. Sunt foarte mici, că nici nu se observă când sunt ținute în ureche. Ele funcționează cu baterie, ce ține 5 ore, și pot fi folosite împreună cu alte dispozitive de copiat.

De exemplu poate fi utilizat un card GSM pentru copiat care are cartelă SIM și microcască. Poate acționa numărul de telefon prin sistemul de tip card GSM și astfel se primesc informațiile necesare de la un prieten de acasă.

Dacă se optează pentru un pix de copiat cu cartelă SIM, acesta are și microfon integrat și microcască wireless care este la culoarea pielii. Pixul nu are nevoie de telefon, el funcționează cu cartela nanoSIM. Prin acest dispozitiv se pot primi apeluri iar sunetul va fi transmis de pix către microcască printr-un microfon ultrasensibil. Elevul poate discuta în șoaptă cu persoana care-l apelează.

Cutiuța GSM nu are nevoie de Bluetooth, fire și nici de telefon pentru a funcționa. Este un sistem de copiat cu microcască care se ține în ureche. Elevul are nevoie doar de cartela SIM și de un prieten care să-l ajute. Există și varianta de handsfree de copiat cu microcască care este compatibil cu aproape orice telefon.

Elevii pot cumpăra și dispozitive mai scumpe care sunt aproape de nedetectat. De exemplu pot folosi o pereche de ochelari cu lentile fără dioptrii, cu wireless, cu microcască. Un gadget folosit frecvent este ceasul inteligent de mână care are un display cu touchscreen și care este un fel de telefon cu funcții importante. Are auto scroll pentru derulare automată a paginilor, mod de setare a vizibilității textului doar dintr-un anumit unghi și buton de schimbare pe modul ceas, cu afișarea orei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`