Parcul Natural Văcărești, care adăpostește specii rare de păsări și animale, va fi dotat cu camere de supraveghere cu termoviziune.
În ultimii ani, zona a fost afectată de incendii de vegetație. Astfel, camerele de supraveghere vor putea detecta focul pe o rază de patru kilometri. Momentan, două camere cu termoviziune vor fi montate în Parcul Natural Văcărești, care vor monitoriza incendiile, conform Știrile ProTv.
Astfel, atunci când va apărea un focar, autoritățile se vor sesiza mai ușor. Dispozitivele au fost montate pe două dintre cele mai înalte clădiri din apropierea Deltei.
„Ele funcționează în intervalul de temperatură de la -20 de grade la 150 de grade. Ele acționează în absolut orice fel de condiții de luminozitate sau meteorologice, adică întuneric complet sau ceață foarte densă sau când este foarte cald”, a transmis Ștefania Simion, directorul Administrației Parcul Natural Văcărești.
„Vorbim aici de Salba de Lacuri de pe Colentina, de Pădurea Băneasa, practic toate pădurile care înconjoară Bucureștiul, de zona de vărsare a Dâmboviței în Lacul Morii. Am pus practic pe masa autorităților din 10 orașe ale României, 23 de propuneri de arii naturale urbane”, a spus Florin Stoican, președintele Rețelei pentru Natură Urbană.
În ceea ce privește spațiul verde pe cap de locuitor, Bucureștiul se află la coada clasamentului în Europa. Fiecare cetățean are puțin peste 7 metri pătrați.
„Dacă reușim să le protejăm, să le accesibilizăm și să le oferim oamenilor, să le protejăm pentru natură, ar putea ca orașul să primească vreo șase-șapte metri pătrați de spațiu verde în plus pentru fiecare locuitor”, a declarat Dan Bărbulescu, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești.
Echipamentele pentru monitorizarea Parcului Natural Văcărești au costat 270.000 de lei, bani din bugetul Primăriei Capitalei.