România a recepționat până în momentul de față 10.689.069 de doze din cele patru vaccinuri anti-COVID-19 aprobate pentru utilizare la nivelul UE, iar numărul celor primite în luna mai va ajunge la 6.238.228, a declarat marți secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele CNCAV, că țara noastră e pe locul 7 la nivel european și pe locul 19 la nivel global ca număr de vaccinuri administrate în doză completă.
Din vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, România primește în luna mai 3.882.060 de doze, dintre care 697.320 au ajuns în această săptămână, iar 698.490 vor sosi săptămâna viitoare. În ultima săptămână din mai va veni o nouă tranșă, de 1.091.610 doze.
Vicepreședintele CNCAV a explicat că, ca urmare a demersurilor întreprinse de Comisia Europeană, România și celelalte state UE au beneficiat de doze suplimentare de la Pfizer-BioNTech în lunile aprilie, mai și iunie.
„Trebuie făcută o precizare. Comisia Europeană a demarat eforturi semnificative în relație cu aceste companii, astfel încât 50 de milioane de doze să fie livrate accelerat – în loc să fie livrate în trimestrul IV, acestea au fost livrate în trimestul II, ceea ce înseamnă noi, practic, în lunile aprilie și mai, am avut parte de mai multe doze de la această companie”, a afirmat Andrei Baciu.
În ceea ce privește situația vaccinul produs de compania Moderna, oficialul a menționat că România așteaptă joi o livrare de 128.400 de doze. O tranșă similară va sosi săptămâna viitoare. Pentru luna mai se va ajunge la un total de 513.600 de doze.
De la AstraZeneca, România primește în mai 1.440.568 de doze, cu secretarul de stat adăugând că „aici vorbim de estimări”.
Totodată, țara noastră așteaptă în această săptămână, tot joi, o livrare și de la Johnson & Johnson, de 74.400 de doze. Vor mai sosi și alte transporturi în această lună, astfel că până la final de mai se va ajunge la un total de 402.000 doze.
„Toate acestea acțiuni fac ca România să se claseze pe locul 7 la nivel european, atunci când vorbim de vaccinuri administrate în doză completă, și pe un loc 19 la nivel global”, a punctat Andrei Baciu.